ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a apărut prin intermediul unei înregistrări video, a fost onorat luni seară la Centrul Național al Constituției ca fiind laureatul din 2022 al Medaliei Libertății, potrivit  Inquirer.

Senatorii americani. Chris Coons (D., Del.) și Rob Portman (R., Ohio) au vizitat Kievul săptămâna trecută și i-au înmânat personal medalia lui Zelensky. Centrul Constituției a anunțat premiul în august și a precizat că Zelensky a fost selectat "pentru apărarea eroică a libertății în fața tiraniei rusești" în timpul războiului din Ucraina.

Într-un scurt mesaj video difuzat la ceremonia de luni seară din Philadelphia, fostul președinte George W. Bush l-a numit pe Zelensky „Winston Churchill al timpului nostru".

Jeffrey Rosen, președintele National Constitution Center, a citit o scrisoare din partea președintelui Joe Biden, care l-a numit pe Zelensky un „patriot rar".

Senatorii americani. Chris Coons (stânga) din Delaware și Rob Portman (dreapta) din Ohio sunt văzuți pe o înregistrare video la Kiev în timp ce îi înmânează Medalia Libertății 2022 lui Volodymyr Zelensky.

Biden a continuat: „Când Rusia și-a lansat asaltul brutal împotriva Ucrainei în urmă cu opt luni, președintele Zelensky a fost puternic și a declarat: „Președintele este aici". Cuvintele sale au înălțat poporul ucrainean și au avut ecou în întreaga lume. Astăzi, el continuă să își conducă fără teamă țara, să apere suveranitatea Ucrainei și să lupte pentru a susține valorile fundamentale care ne unesc pe toți", a declarat Biden.

Medalia Libertății, instituită în 1988 și decernată la Centrul Național pentru Constituție din 2006, a fost acordată liderilor internaționali și altor personalități celebre care au lucrat pentru a proteja libertatea în întreaga lume. Printre laureații din trecut se numără Nelson Mandela, Mihail Gorbaciov, Muhammad Ali, Lech Walesa, Václav Havel și Viktor Iușcenko, fostul președinte al Ucrainei, care a fost desfigurat în mod notoriu în urma unei otrăviri suspectate că ar fi fost provocate de ruși. Medalia este însoțită de un premiu de 100.000 de dolari, pe care Zelensky a declarat că îl va dona unui nou fond pentru veteranii ucraineni.

De la invazia rusă de la sfârșitul lunii februarie, Zelensky, lăudat pe scară largă pentru conducerea sa inspirată, a fost onorat cu premiul John F. Kennedy Profile in Courage și cu premiul Ronald Reagan Freedom Award. Prezent la ceremonia de luni seară, Coons a povestit călătoria sa de 10 ore cu trenul din Polonia până la Kiev și a declarat că Ucraina este astăzi „linia întâi a libertății la nivel mondial".

Discursul video de acceptare a lui Zelensky a fost prezentat de Iryna Mazur, consulul onorific al Ucrainei în Philadelphia, care a spus publicului prezent și telespectatorilor care au urmărit evenimentul în transmisiune directă că "[d]acă sunteți aici astăzi, ca invitat sau ca sponsor, înseamnă că președintele Zelensky v-a atins inima. El, împreună cu întreaga națiune ucraineană, au devenit un simbol al unității, al forței și al dorinței fără compromisuri pentru independență, pentru dreptul uman fundamental de a fi liber și de a-ți alege propriul viitor".

În discursul său video de acceptare, despre care Rosen a spus că a fost înregistrat cu doar câteva ore mai devreme, Zelensky, îmbrăcat în tricoul său familiar de culoare verde-oliv, a declarat că milioane de oameni luptă și muncesc pentru a proteja Ucraina, iar Medalia Libertății îi onorează.

„Și vedem acum de ce sunt capabile democrațiile atunci când acționează în unitate", a spus Zelensky. „Fiecare potențial agresor din lume vede ajutorul pe care Statele Unite și lumea liberă ni-l oferă și toate sancțiunile impuse Rusiei vede și crede că este mai bine să nu înceapă deloc un război împotriva libertății", a mai spus Zelensky.

El a adăugat că a considerat medalia ca fiind o onoare "pentru toți prietenii libertății din Statele Unite și din alte țări, pentru toți cei care ne ajută să ne restabilim integritatea teritorială și, astfel, să restabilim pacea".

Zelensky a cerut ca oamenii care privesc și ascultă "să mențină unitatea de neclintit, așa cum este acum, până în acea zi în care vom auzi cu toții acele cuvinte importante la care am visat, până când vom auzi că pacea a fost în sfârșit restaurată".