ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În dimineața lui 30 ianuarie 2021, domnul Ion Baurceanu, fost deținut politic timp de 12 ani și prieten apropiat al organizației noastre, a trecut la cele veșnice, ne-a transmis Liga Studenților - Iași. Peste două săptămâni ar fi împlinit 90 de ani,

Arestat la 19 ani în 1952 pentru activitate anticomunistă, avea să-și petreacă anii tinereții la Jilava, Baia Sprie, Cavnic, Aiud, Gherla, Periprava și Galați, amintea EvZ.

Paul Goma îl evocă în romanul Gherla, unde un plutonier îi spune ofițerului său în timpul bătăilor: „Nu mai dați în Baurceanu, degeaba dați în el, ăsta e mai tare ca un câine, ăsta nu dă un scuipat pe viață!”. La Aiud face greva foamei în 1957 și este hrănit cu forța printr-un tub, însă i se toarnă lapte în plămâni. Supraviețuiește în mod miraculos, punând vindecarea pe seama lui Dumnezeu, spre deruta și spaima torționarilor săi. Similar cu colegul său de detenție - savantul George Manu - a lăsat ca moștenire: Spuneți tuturor că nu am făcut niciun compromis!

După eliberare (1964), pentru că refuză să jure credință în 1975 statului socialist și lui „Pingelică” - cum îi spunea el lui Ceaușescu, este zdrobit în bătaie de Securitate, este hărțuit la locul de muncă și i se taie salariul. Până în 1988 a fost ținut constant în anchete și sub observația Securității.

Cea mai frumoasă zi din viața lui - povestea el - a fost cea de 22 decembrie 1989. După căderea regimului comunist s-a implicat activ în Partidul Național Țărănesc (PNȚ) și în Asociația Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR) pentru a promova idealurile generației sale și lustrația în societatea românească - retragerea din viața politică și publică a tuturor celor care au făcut parte din structurile de putere sau din structurile aparatului represiv al regimului comunist.

„Să nu mă uitați, băieți!” - ne spunea de fiecare dată când plecam de la el.

 

Acum a plecat el de la noi... Dumnezeu să-l numere cu drepții Săi!

Liga Studenților - LS IAȘI