ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Cinci români care în Anul Centenarului împlinesc un secol de viață au fost sărbătoriți, joi, de Ministerul Culturii și Identității Naționale și Ministerul Afacerilor Interne. Cu această ocazie, în prezența ministrului Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu, și a ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a fost lansată și campania ”O viață cât un Centenar”, dedicată românilor care împlinesc în Anul Centenarului Marii Uniri venerabila vârstă de 100 de ani. Mnistrul Culturii, George Ivașcu, a susținut a declarat, în discursul rostit, că „oamenii pe care îi onorăm astăzi nu sunt eroi de poveste, însă poartă la vedere povestea cea mai importantă: firele albe, ridurile și palmele lor muncite mărturisesc o viață lungă și plină de efort”.

 
„Ne aflăm aici pentru a aniversa cinci vieți lungi și pline. Vieți lungi, pentru că fiecare dintre acești cetățeni au vârsta statului unitar al tuturor românilor, vârsta României Mari. Vieți pline, pentru că, asemenea țării noastre, existențele lor nu au fost ferite de răsturnările și vitregiile istoriei. Însă, dincolo de aceste fapte, ne aflăm aici ca să ne reamintim un lucru pe cât de avident, pe atât de des trecut cu vederea: statul nu e compus doar din legi, însemne și reguli, ci – aș zice în primul rând – este alcătuit din cetățeni”, a spus ministrul Culturii.

Ivașcu a ținut să sublinieze că, la ceas aniversar al Marii Uniri, prima îndatorire este față de înaintași, față de cei care au dus România pe umerii lor până la noi.  „Acești înaintași nu sunt doar chipuri severe din cărțile de istorie, ci oameni. Milioane de oameni vii, cu visele și durerile lor, cu zâmbete și cu lacrimi. România unită nu este o abstracțiune, ci o mare familie, în care nu suntem doar noi, ci ne regăsim laolaltă cu părinții și bunicii noștri”.


„Oamenii pe care îi onorăm astăzi nu sunt eroi de poveste, însă poartă la vedere povestea cea mai importantă: firele albe, ridurile și palmele lor muncite mărturisesc o viață lungă și plină de efort. Este firesc, la o vârstă atât de frumoasă. Ar mai fi însă un detaliu, unul esențial: privirea. Veți regăsi în ochii lor, intacți în ciuda timpului, copii poznași, adolescenți visători și tineri energici. Chipurile din fața noastră sunt chipul României, cea de până la noi, dar și cea de mâine. Când îi sărbătorim pe acești oameni, acceptăm tacit și o mare răspundere: aceea de a aduce, asemenea lor, modesta noastră contribuție personală la strălucirea României anului 2118. Și, tot asemenea lor, de a ne mira un pic că autoritățile statului găsesc acest gest demn de o ceremonie oficială.
 
Vom putea fi mândri de România copiilor noștri doar dacă ea va avea de ce să fie mândră cu noi. România va trăi și va progresa atâta timp cât românii vor trăi – la bine și  la greu - nu doar în ea, ci pentru ea”, a conchis ministrul Culturii.