ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La împlinirea a nouă luni de la plecarea spre veșnicie a Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, s-au săvârșit slujbe de pomenire pentru sufletul ierarhului la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava (biserica având hramul Sf. M.Mc. Gheorghe din cadrul Mănăstirii Sf. Ioan cel Nou de la Suceava) și la Mănăstirea Sihăstria Putnei, locul în care acesta și-a pregătit mormântul.
 
Stareți, starețe, reprezentanți de la Centrul Eparhial Suceava și numeroși credincioși au înălțat rugăciuni pentru iertarea și odihna sufletului celui care a fost ierarhul și păstorul sudului Bucovinei vreme de aproape patru decenii.

”S-au împlinit nouă luni de la plecarea sa la Domnul, iar pomenirea lui ne vindecă de durerea despărțirii”, a spus Stareța Mănăstirii Voroneț la finalul slujbei oficiate de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, potrivit Basilica.ro.

Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a oficiat Sfânta Liturghie și slujba Parastasului, apoi un Trisaghion la mormântul ierarhului.

„Veșnica pomenire nu doar Dumnezeu o face. Ține și de noi. Nu putem să facem pomenire veșnică, dar putem să contribuim ca această pomenire să se înveșnicească”, a spus ierarhul.

„Să le vorbim altora, care nu au știut, nu au cunoscut sau, din păcate, uită prea repede cine a fost cel care a trecut la Domnul: cum a fost, cum ne-a învățat, cum ne-a povățuit, ce ne-a lăsat și cum ar vrea el astăzi să fim noi.”

El a evocat personalitatea Arhiepiscopului Pimen: „Știți prea bine că nu îi plăcea Înaltpreasfințitului să fie lăudat. (…) Un bătrânel, cu barbă albă, cu haine întotdeauna curate, dar smerite. Nu ieșea cu nimic în evidență. Dacă cineva nu ar fi știut că el este Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ar fi zis că este un simplu călugăr.”

„Este și o terapie să participi la aceste slujbe, ca să putem să ne vindecăm noi de despărțirea de cineva drag”, a spus Stavrofora Gabriela Platon, Stareța Mănăstirii Voroneț, într-o declarație pentru Trinitas TV.

Pomenirea de la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava a fost oficiată de Arhimandritul Serafim Grigoraș, Starețul Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou, alături de părinții din obște.
 
Părintele Arhiepiscop Pimen s-a născut în 1929 la Greabănu, județul Buzău, și a primit la Sfântul Botez numele de Vasile. În 1951 a fost tuns în monahism și în 1957 a fost hirotonit ieromonah, a fost numit iconom și mai apoi stareț al Mănăstirii Putna (1957-1961). Între 1974 și 1978 a fost stareț la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava, iar în perioada 1978-1979 a slujit la Reprezentanța Patriarhiei Române de la Ierusalim. În 1982, la 10 ianuarie, a fost ales Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, la recomandarea Mitropolitului Moldovei de la acea vreme, Teoctist Arăpașu, acesta din  urmă fiind ulterior ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. În urma reînființării Arhiepiscopiei Sucevei, pe 24 ianuarie 1991, ÎPS Pimen a fost ales Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, fiind instalat la Suceava pe 3 martie 1991. A trecut la cele veșnice în ziua de 20 mai 2020.