ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Săptămâna trecută, pădurarul Liviu Pop, de la Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț, Maramureș, a fost înștiințat în legătură cu o tăiere ilegală în pădurea pe care o păzea. A fost descoperit mai târziu într-o râpă, împușcat și cu numeroase urme de agresiune pe trup, pentru că a încercat să intervină în acest caz. Povestea lui Liviu Pop, care era soț și tatăl a trei copii minori, a ajuns subiect de reportaj si la BBC, iar acum în spațiul online a fost lansată o petiție către procurorul general Bogdan Licu, intitulată ”Ucigașii pădurarului scapă”.


Potrivit unui comunicat al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, începând cu anul 2014 și până în prezent, au fost înregistrate 185 de cazuri de agresiune la adresa personalului silvic, din care doi silvicultori și-au pierdut viața, iar mulți alții au avut nevoie de spitalizare. Organizațiile de mediu Greenpeace, Agent Green și Declic vorbesc însă de peste 600 de silvicultori au fost agresați, dintre care șase au murit.

„Aceste cifre cumplite sunt un semn că structurile de crimă organizată finanțate din furtul de lemn nu fac pași în spate. Măsurile luate de autorități nu dau rezultate, dimpotrivă, moartea pădurarilor e un semn flagrant că infracționalitatea din păduri este în creștere. […] Trebuie să înțelegem că la aceste riscuri suntem supuși cu toții: pădurari, activiști de mediu sau simpli turiști care au ghinionul de a se lovi de o tăiere ilegală”, subliniază ONG-urile.

Printre propunerile pe care organizațiile le propun și pentru care au programatt un marș pe 3 noiembrie se numără și monitorizarea prin satelit a pădurilor României, existența unui registru electronic în depozitele de lemn, GPS obligatoriu pe toate mijloacele de transport al lemnului, camere de supraveghere în puncte-cheie din rețeaua rutieră, la gatere și la depozite.

În paralel, în spațiul online a fost lansată o petiție către procurorul general Bogdan Licu, intitulată ”Ucigașii pădurarului scapă”.

”În timp ce procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș tac mâlc cu privire la subiectul pădurarului care ar fi fost omorât în pădurea Rogozului, oamenii se mobilizează și cer procurorului general al României ca această anchetă să fie preluată de PÎCCJ”, explică portalul media baiamare24.ro, care se ocupă de acest caz revoltător.
 
În petiția adresată procurorului general Bogdan Licu,  semnatarii cer ”să dispuneți mutarea anchetei penale, în cazul morții pădurarului Liviu Pop, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”.

”În acest moment al anchetei, procurorii de la parchetul Maramureș au avansat ipoteza că pădurarul s-ar fi „auto-împușcat”, din greșeală”, se arată în petiție și se precizează că principalii suspecți au fost eliberați și nu au fost puși sub acuzare. „Unul din ei ar fi nepotul prim-procuroarei din Târgu Lăpuș, milionar în euro și angajat la o firmă implicată în scandaluri privind tăierile ilegale de păduri”, se mai spune în petiție.
 
„Nu putem să nu ne întrebăm de ce merg anchetatorii pe varianta prezentată de suspecți. Mai ales că, așa cum arată mai multe articole apărute în presă, unul din cei trei bărbați audiați ar fi un milionar al locului, nepotul prim-procuroarei din Târgu Lăpuș și cuscrul unei cunoscute avocate din Baia Mare. O încrengătură de relații și interese care nu au cum să nu afecteze imparțialitatea anchetatorilor. Toate aceste informații sunt de natură ”să creeze suspiciuni asupra modului de rezolvare a acestui dosar”, arată semnatarii, care îi cer lui Licu ”să intervenă pentru ca „ancheta să fie preluată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și derulată de „procurori imparțiali”.

Petiția poate fi semnată online aici.