Un milion de semnături. Atât și-a propus să strângă în Anul Centenarului Alianța pentru Centenar, din care fac parte peste 100 de organizații civice din România, Republica Moldova și diaspora, pentru a modifica Constituția României, în vederea unirii Basarabiei cu Țara-Mamă.

Aproximativ 100 de mii de semnături au fost colectate până acum, în doar câteva săptămâni, în România și diasporă pentru modificarea Constituției României, care să conțină o referire explicită la unirea cu Republica Moldova, informeaza Radio Chișinău.

Campania  de colectare a semnăturilor privind reunirea celor două state se va desfășura și în Basarabia și se va încheia la 1 septembrie, cu o manifestație stradală în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Membrii Alianței pentru Centenar spun că vor colecta până la începutul lunii septembrie un milion de semnături pentru unirea Republicii Moldova cu România. Semnăturile vor  contribui decisiv la declanșarea procesului de referendum consultativ privind Unirea Republicii Moldova cu România, consideră președintele Asociației Unirea ODIP, Vlad Bilețchi.

„Nu este o colectare obișnuită de semnături, este una care include toate datele juridice valabilă pentru a fi înaintate sub formă de petiție către Parlamentele de la Chișinău, București și Bruxelles. Au dreptul juridic să se manifeste pro sau contra Unirii cetățenii Republicii Moldova și României. Credem că așa cum avem frontieră comună cu Ucraina, așa putem avea un singur punct de frontieră cu România, putem vorbi la un tarif național cu România, credem că putem avea mai mule puncte de interconectare termică și energetică.  Avem nevoie de un preambul în Constituția României, care să revadă clar că obiectivul statul român este reîntregirea și găsirea sa în unitate națională”, a precizat Vlad Bilețchi. 

Potrivit președintelui organizației Acțiunea 2012, George Simion, campania de colectare a semnăturilor pentru Unirea Republicii Moldova cu România se desfășoară deja în mai multe orașe din România.

„În România vom avea în fiecare județ corturi în care oamenii pot veni să semneze. Se va merge din casă în casă și se vor strânge semnături în localitățile mai mici prin intermediul primarilor care au semnat declarațiile de unire. În diasporă se vor strânge semnături prin asociațiile de cetățeni români, care locuiesc acolo. Cu toate că pentru modificarea Constituției României avem nevoie de semnături numai din partea cetățenilor români cu pașaport românesc, cei care au cetățenie, vom colecta semnături și din partea cetățenilor Republicii Moldova pentru a arăta că există sprijin popular pentru această idee”, susține George Simion.  

Semnăturile vor fi colectate în cadrul Caravanei Unirii, care se va desfășura în această vară, în corturi care vor fi amenajate în Chișinău și online pe site-ul semnez.eu. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews