ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Clopotele tuturor bisericilor și mănăstirilor din Episcopia Maramureșului și Sătmarului au bătut ieri și azi în semn de omagiu adus Înaltpreasfințitului Justinian Chira, de la a cărui trecere la Domnul se împlinesc, astăzi, 6 ani, a transmis Trinitas TV.

Mormântul ierarhului de la Mănăstirea Rohia a devenit, zilele acestea, loc de pelerinaj pentru credincioșii din eparhie, precum și pentru monahi, monahii și ucenici ai celui care a rămas în memoria locului drept „voievodul spiritual al Maramureșului”. Preasfințitul Părinte Arhiereu-vicar Timotei Sătmăreanul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Rohia, în prezența Preasfințitului Părinte Iustin. În continuare, cei doi ierarhi au săvârșit slujba de pomenire la mormântul Arhiepiscopului Justinian Chira.

Într-o relatare din 2013 despre Părintele Justin Pârvu și camarazii săi din închisori, vrednicul de pomenire ierarh afirrma:

 

„Am vorbit și cu alte ocazii despre cei care au suferit pentru credință în temnițele comuniste. S-a vorbit de subiect cu „acul scos”, dar eu am spus direct și clar faptul că toți cei care s-au jertfit și au suferit acolo, sunt sfinți! Chiar dacă nu sunt trecuți în Sinaxar. Toți care au murit în închisoare, și care au murit nu numai în închisoare, toți au dreptul să treacă din suferința de aici în rândul sfinților din Sinaxar.

Sfinții nu se fac printr-o declarație oficială. În biserica apuseană, așa se fac sfinții. Să mă ierte Domnul, acolo se formează un tribunal unde există avocatul diavolului, avocatul lui Dumnezeu, și apoi se discută despre persoana respectivă și se decide dacă este sau nu este sfântă. Aceasta e metoda bisericii apusene. Biserica Ortodoxă are altă metodă: nu declară pe cineva sfânt, până nu-l declară poporul, până nu-l consideră poporul că-i sfânt. Abia după ce poporul, adică ceata credincioșilor, te consideră că tu ești un om care ai calități, care ai viață sfântă, abia apoi Biserica te recunoaște. Dar, poporul te declară sfânt. Aceasta e metoda. Sfinți sunt nenumărați. Că vor fi trecuți în sinaxare peste un an, peste doi, peste zece, Dumnezeu va decide. Acesta va fi triumful lui Hristos. Dar pentru aceasta, noi trebuie să ne trudim toți, noi toți. Ca să creăm o atmosferă în care cel ce se naște, cel ce pătimește pentru Hristos, poate fi trecut automat din rândul oamenilor păcătoși în rândul sfinților. Asta fiecare poate și trebuie s-o facă.

Toți aceștia care au pătimit în închisori au fost mielul de jertfă pentru iertarea păcatelor poporului român. Ei au fost aruncați în gura celor fără de Dumnezeu, ca să ispășească păcatele noastre, ale tuturor. Ei s-au jertfit pentru noi.

Și chiar dacă acuma se pune problema ca să fie trecuți în rândul sfinților, ei nu trebuie să fie trecuți în rândul sfinților. Ei sunt sfinți, prin sacrificiul lor. Îi admir pe cei care se luptă să fie trecuți din pușcării în Sinaxare, în rândul sfinților. Adică să fie și oficial trecuți, recunoscuți, declarați sfinți. Dar ei sunt, de fapt, sfinți. Ei s-au sfințit, s-au sanctificat.

Se poate spune și că tot poporul român este sfânt, pentru că tot poporul a suferit în 50 de ani de comunism. Dar au fost oameni care s-au evidențiat prin suferință, prin felul cum au trăit, ce au făcut și ce au lăsat în urmă, cum este și Părintele Justin Pârvu. Justin Pârvu este unul dintre miile de martiri ai poporului român.

Pot spune că în mod normal Părintele Justin Pârvu a primit recunoașterea de cetățean de onoare al orașului Baia Sprie. Dar acest titlu de cetățean de onoare trebuie privit ca un titlu de cetățean de onoare acordat tuturor celor care au suferit la Baia Sprie și chiar un titlu acordat pentru toți cei care au suferit în comunism în toate pușcăriile din țară! Baia Sprie face parte din Episcopia noastră și mă bucur că Primăria și Consiliul Local au răspuns în unanimitate la propunerea Gazetei de Maramureș, susținută de mulți oameni de seamă, de a-l face pe Justin Pârvu cetățean de onoare”.

† Justinian Chira, Arhiepiscopul Maramureșului și Sătmarului

10 Septembrie, 2013

Gazeta de Maramureș – Citiți și despre cartea jurnalistului Mircea Crișan: JUSTINIAN, Arhiereul care ne arată pasul lui Dumnezeu în Nordul României

Mai multe despre Viața Părintelui Justinian, la Mărturisitorii Ro

VIDEO: ACEASTA ESTE VIAȚA MEA