ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Redeschiderea spațiilor interioare ale restaurantelor, începând de marți, 1 septembrie, va fi condiționată de o serie de reguli care trebuie respectate atât de meseni, cât și de angajații localurilor. Personalul de servire trebuie să poarte mască și mănuși și să facă „triajul observațional” al clienților, informează Capital.ro.

Clienții restaurantelor în spații închise, care se deschid începând cu 1 septembrie, trebuie să poarte mască atunci când se ridică de la masă.

Nu au voie să bea sau să mănânce la bar, iar dansul va fi interzis, conform normelor pentru funcționarea restaurantelor, publicate luni seară.

”Se interzice transferul meniurilor, solnițelor, olivierelor și al altor obiecte de pe o masă pe alta. Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienților de la o masă și, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosință.

Se interzice consumul de produse stând în picioare, pentru a minimiza circulația clienților în interiorul unității”, se arată în document.

De asemenea, „se interzice consumul de alimente/băuturi la scaunele situate la bar si se limitează interacțiunea persoanelor stând in picioare. Se interzic activitățile de divertisment (dans) în cadrul unității de alimentație publică”.

La o masă vor putea sta cel mult 6 persoane, cu excepția cazului în care sunt membri ai aceleiași familii, informează Digi24.ro, care citează un document privind normele de aplicare. 

Angajații vor purta mască și mănuși și vor face „triaj observațional” al clienților care intră în restaurant.

În context, trebuie precizat că ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat luni că autoritățile pot face față unui nou val de infectări cu noul coronavirus numai în măsura în care vom avea o respectare de către populație și patronii de restaurante a regulilor impuse prin ordin de ministru. În cazul în care acestea nu vor fi respectate și se va ajunge la o creștere a numărului de noi cazuri cu coronavirus, după o evaluare săptămânală, restaurantele vor fi din nou închise în localitățile unde indicele de răspândire a virusului SARS-CoV-2 va fi mai mare de 1,5 – adică incidența cumulată în 14 zile este de 1,5 cazuri de COVID-19 la 1.000 de locuitori -, decizia urmând să fie luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

„Toate restaurantele funcționează, excepție fac cele din localitățile unde se depășește acest indice de 1,5 și decizia este la nivelul comtetelor județene de situații de urgență. Dacă este un județ în care avem peste 1,5, dar este o localitate care are sub 1,5, atunci tot la decizia comitetului județean situații de urgență se poate desfășura activitatea de servire. În momentul în care evaluarea săptămânală va arăta o creștere a acelui indice în localitatea respectivă, se va închide acel restaurant”, a declarat luni Ministrul Sănătății, citat de Radio România Actualități