ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urmă cu 10 ani, la 12 septembrie, era ales cel de-al șaselea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române în persoana Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, fiind întronizat la 30 septembrie 2007. Într-un text publicat de revista Q Magazine, părintele Constantin Necula scrie un „Gând la Patriarh” despre „omul care și-a asumat Crucea”. Despre momentele de tensiune prin care a fost expus Patriarhul României în acești zece ani,  de la momentele atacului la ora de Religie,  până la momentul „Colectiv” și toate scrupulele media legate de Catedrală.  „Rana la Patriarh mi-a părut ca o rănire a preoției pe care am asumat-o. Luat peste picior de personalități ale piticismului benign, acroșat în tot soiul de știri, expus de incompetențe, Patriarhul meu a devenit subiect de rugăciune și admirație, de drag preoțesc. Am înțeles de ce Mântuitorul spune că purtarea Crucii este numai pentru cine vrea. Cine vrea și poate”, scrie părintele Constantin Necula. 

„L-am descoperit mereu atent la nuanțe, reușind să destindă unde totul părea pierdut. Am descoperit că îmbătrânește la semne de răutate și întinerește la bucurii.

Cine l-a privit în zilele ITO București- 2016 știe ce zic. Un Patriarh destins, zâmbind mai mult ca oricând, încântat de copiii și tinerii care-i restaurau studenția, zâmbetul de tânăr fără griji. Hora aceea a Ciuleandrei lângă Altarul Catedralei Patriarhale a fost, cred eu, semn că acceptă să meargă mai departe pe mâna tineretului, mai atent la ei, zâmbetele Bisericii.
Am descoperit și de ce presa insistă pe chipul său de „manager” al „Gold Corporației care este BOR”, ca să citez suma citărilor…Pentru că jurnalistii nu-l văd ca om, ca slujitor, ca prieten. Uneori e și greu. Îl văd pe Patriarh cum își văd șefii, cum se văd ei, unii pe alții. Și e aproape firesc, într-o lume pe care nu o cunoști, să cauți doar ce cunoști. Disting un soi de invidie, deloc pozitivă, împotriva a tot ce realizează și oricât ar realiza, cu eforturi supraomenești deseori, pentru ei, prietenii știrilor cu orice preț, nu contează”, scrie părintele Concstantin Necula.

Textul integral poate fi citit AICI.