ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zece ierarhi au răspuns unei scrisori adresate Sinodului BOR de circa 70 de personalități publice care cereau ca Biserica să ia atitudine față de condiționarea libertății religioase prin certificatele Covid. Dintre cei 10 respondenți, doar 3 au agreat ca declarațiile lor să fie preluate de presă. Este vorba despre ÎPS Irineu, arhiepiscopul Alba-Iuliei, ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei și PS Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților.   

Iată mesajul integral al ÎPS Irineu al Alba-Iuliei, publicat în exclusivitate de R3media

„Am primit adresa Dumneavoastră transmisă în numele unui grup de 76 de personalități, care au semnat o scrisoare deschisă către toți membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, referitoare la obligativitatea „Certificatului verde” și a actului medical al vaccinării.

Mă bucur mult de atitudinea fermă și responsabilă a acestor voci ale laicatului ortodox și apreciez modul în care se discerne mesajul Bisericii în societatea secularizată a zilelor noastre. Nutresc, mereu, convingerea că prin buna cooperare dintre clerici și mireni, în duhul Tradiției ortodoxe, vom reuși să stabilim pacea socială și unitatea de simțire și gândire a fiilor neamului nostru.

În ceea ce privește poziția mea față de cele prezentate în scrisoarea deschisă, mă declar categoric împotriva introducerii obligativității „Certificatului verde”, având în vedere că acest lucru îngrădește anumite drepturi fundamentale ale omului, precum libertatea, egalitatea, dreptul la muncă și chiar dreptul la manifestarea convingerilor religioase prin actele publice de cult. De asemenea, în contextul unor controverse de natură medicală și etică privind obținerea și eficacitatea vaccinurilor, sunt de părere că vaccinarea trebuie să rămână voluntară, iar actul medical să fie liber și responsabil, bazat pe consimțământul liber și informat al fiecărei persoane”.

ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei: Este legitimă îngrijorarea față de iminenta introducere a certificatului Covid

„Personal, nu sunt împotriva vaccinării, atâta vreme cât aceasta contribuie la combaterea pandemiei de coronavirus, însă omul trebuie să opteze, în mod conștient și liber, pentru această soluție, considerată de unii epidemiologi a fi una eficace în ceea ce privește diminuarea consecințelor îmbolnăvirii de Covid-19. Sunt, însă, împotriva obligativității vaccinării și susțin, împreună cu semnatarii acestei scrisori, „poziția potrivit căreia vaccinarea trebuie să rămână voluntară și că, pentru libertatea și demnitatea persoanei umane, este esențial ca actul medical să fie liber și responsabil, întemeiat pe consimțământul liber și informat”. Consider, așadar, întemeiată și legitimă îngrijorarea d-voastră față de măsurile restrictive discriminatorii luate de autorități în ultimul timp și, mai ales, de iminenta introducere a obligativității Certificatului „Verde”, conform proiectului de lege ce urmează a fi dezbătut de aleșii poporului în Parlamentul României”, a scris Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, exprimându-și totodată „speranța că factorii decidenți ai statului de drept din țara noastră vor lua în considerare temerile îndreptățite ale unui segment semnificativ din rândul poporului român creștin față de perspectiva sumbră a încălcării unor drepturi și libertăți fundamentale, de origine divină”.

PS Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților: Vaccinarea, un act medical, nu instrument de restrângere a drepturilor și libertăților 

„Urmare scrisorii dumneavoastră cu privire la legea Certificatului verde, aflată în dezbaterea parlamentului, vă transmit, cu îngrijorare pentru direcția în care se îndreaptă tot mai mult lucrurile, răspunsul meu:
Am convingerea, ca și ceilalți semnatari ai scrisorii, că vaccinarea trebuie să rămână un act exclusiv medical, administrat doar în temeiul consimțământului liber și informat al persoanei, iar nu un instrument de restrângere a drepturilor și libertăților noastre fundamentale.
De libertatea și demnitatea omului nici Dumnezeu nu „a îndrăznit” să Se atingă și mi-aș dori ca nimeni și niciodată să nu o facă.
Dumnezeu să ne ajute să rămânem liberi și demni în credința și slujirea noastră!”.