Astăzi este Ziua Parașutiștilor Militari, fiind marcată astfel înființarea, în anul 1941, a Școlii de Parașutiști, numită apoi Compania de Parașutiști. Aceasta a fost dislocată la Popești-Leordeni, în cadrul Flotilei 1 Aerostație, primul comandant fiind locotenetul Gheorghe Iordăchescu. A doua companie de parașutiști a fost creată în 1942, și de atunci s-au înființat mai multe batalioane și regimente, scrie Rador.

În România, primul salt cu parașuta dintr-un avion a avut loc pe 19 septembrie 1925, când aviația militară română a fost înzestrată cu parașute Heinecke. Cel care a sărit a fost însuși constructorul german de parașute Heinecke, care a executat două salturi dintr-un avion Potez XV, pilotat de locotenentul aviator Paul Dumitrescu. 
 
Procesul de reformă din Armata Română a adus unele modificări, astfel că începând cu 1998 au fost desființate un comandament de brigadă și două batalioane, iar alte două batalioane de parașutiști au fost transformate în batalioane de operațiuni speciale.
 
În 15 martie 2001, trupele de parașutiști au trecut în subordinea Statului Major al Forțelor Terestre.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews