ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Astăzi este Ziua Parașutiștilor Militari, fiind marcată astfel înființarea, în anul 1941, a Școlii de Parașutiști, numită apoi Compania de Parașutiști. Aceasta a fost dislocată la Popești-Leordeni, în cadrul Flotilei 1 Aerostație, primul comandant fiind locotenetul Gheorghe Iordăchescu. A doua companie de parașutiști a fost creată în 1942, și de atunci s-au înființat mai multe batalioane și regimente, scrie Rador.

În România, primul salt cu parașuta dintr-un avion a avut loc pe 19 septembrie 1925, când aviația militară română a fost înzestrată cu parașute Heinecke. Cel care a sărit a fost însuși constructorul german de parașute Heinecke, care a executat două salturi dintr-un avion Potez XV, pilotat de locotenentul aviator Paul Dumitrescu. 
 
Procesul de reformă din Armata Română a adus unele modificări, astfel că începând cu 1998 au fost desființate un comandament de brigadă și două batalioane, iar alte două batalioane de parașutiști au fost transformate în batalioane de operațiuni speciale.
 
În 15 martie 2001, trupele de parașutiști au trecut în subordinea Statului Major al Forțelor Terestre.