Pe  24 aprilie armenii din întreaga lume comemorează genocidul împotriva armenilor din Imperiul Otoman, dată care are o excepțională însemnătate pentru armeni, ziua  de aducere aminte a celor un million și jumătate de sfinți martiri care au fost masacrați cu exact 103 ani în urmă în Imperiul Otoman.

În urmă cu 103 ani, turcii au ucis  sute de lideri religioși și intelectuali armeni. Episodul rămâne consemnat în istorie drept începutul genocidului asupra armenilor din Turcia. Însă turcii refuză să recunoască și azi acest genocid.

Duminică, 22 aprilie, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Bucureștia a avut loc Sfânta Liturghie, urmată de slujba solemnă închinată  Sfinților martiri armeni care s-au jertfit pentru credința lor în Hristos în anii sângeroși ai Genocidului, 1915-1920, scrie araratonline.com.

Slujba de comemorare a fost oficiată de către PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Eparhiei Armene din România, urmată cu depunerea de coroane și flori la monumentul genocidului armean, aflat în curtea Catedralei din București, cu o Rugăciune de Preaslăvire a Sfinților martiri ai Genocidului Armean.

De asemenea, în toate bisericile  Eparhiei Armene din România a fost oficiată Sfânta Liturghie în memoria martirilor Genocidului împotriva armenilor.

Astăzi, 24 aprilie, la ora 11:00 va avea loc, în Catedrala Armeană, o slujbă de pomenire a Sfinților martiri ai genocidului armean.
 
La mai bine de un secol de la aceste fapte, problema genocidului armenilor este o sursă de tensiuni frecvente între Turcia și țările europene.
 
România a evitat până acum să recunoască public genocidul armean pentru a nu deranja Turcia, deși o serie de state din UE și NATO au recunoscut formal această dramă istorică sau au afișat o atitudine favorabilă recunoașterii ei. 
 
Națiunile Unite, tot de teama de a nu provoca furia Turciei, consideră că masacrul armenilor, din 1915, de către armata otomană, a fost ”o crimă atroce”

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews