ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


11.11.1918, ora 11:00. La Compiègne, în apropierea Parisului, se semna, într-un vagon de tren, armistițiul între puterile Antantei și Germania și încetau ostilitățatile pe frontul de vest. Era sfârșitul, simbolic, al Primul Război Mondial, conflagrația sângeroasă, soldată cu aproape 19 milioane de morți.
 
Pacea avea să vină prin tratatele semnate în lunile care au urmat, iar deciziile și acțiunile de atunci au avut consecințe globale, resimțite și astăzi, de la la politicile Uniunii Europene, la conflictele din Orientul Mijlociu.

La 11 noiembrie 1918, ora 11, a încetat focul pe frontul de vest, dar starea de război a persistat pentru încă șapte luni, pacea fiind instalată prin semnarea la 28 iunie 1919 a Tratatului de la Versailles, cu Germania, și a următoarelor tratate cu Austria, Ungaria, Bulgaria și Imperiul Otoman.
 

11.11.1918. ora 11:00. Canadianul George Lawrence Price este considerat ca fiind ultimul soldat ucis, cu un glonte german în frunte.

Unii istorici ai războiului iau de accea ca dată finală a războiului anul 1919, deși cele mai multe comemorări ale războiului se concentrează asupra armistițiului din 1918.

Ca state învingătoare, Marea Britanie, Franța și Statele Unite au trebuit să facă față unei imense provocări:  în ce termeni urmau să fie încheiată pacea, în urma unui război în care muriseră 16 milioane de oameni, soldați și civili, și care dusese la prăbușirea Imperiilor German, Austro-Ungar, Rus și Otoman. Termenii păcii aveau să schimbe, în deceniile următoare, echilibrul de putere în lume.

În Europa, Germania a fost nevoită să își asume răspunderea pentru enormele pierderile umane din cei patru ani de război și a pierdut teritorii în favoarea vecinilor, harta continentului fiind practic redesenată, iar umilirea pe care au resimțit-o mulți dintre germani avea să aibă consecințe devastatoare mai târziu.

În Orientul Mijlociu britanicii au fost nevoiți să facă față consecințelor promisiunilor contradictorii pe care le făcuseră potențialilor aliați din zonă în timpul războiului, cu un impact resimțit și astăzi în regiune.

La Paris, astăzi, momentele de omagiu au început la Muzeul Clemenceau, scrie tvr.ro.

Au continuat cu tradiționala trecere în revistă a trupelor de lângă Arcul de Triumf și cu depunerea de coroane la Mormântul soldatului necunoscut.

A fost omagiată și memoria celor 5 soldați care au pierit pentru Franța în ultimul an.

În Regatul Unit, ceremoniile sunt marcate simbolic și prin maci, flori care au răsărit pe locul celor mai aprige bătălii din Primul Război Mondial. În România a urmat „In­trarea falnicei Armate Române” în Cernăuți. Relatare emoționantă din 11 Noiembrie 1918. Bucovină, plai cu flori Unde-ți sunt ai tăi feciori? și apoi Marea UNIRE!