ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statele Unite au trimis în România 250 de militari și 12 avioane F-16, dublând numărul avioanelor de luptă din țară pentru a consolida apărarea în zona estică a NATO și a descuraja o eventuală agresiune rusească, afirmă oficiali militari, citați de Mediafax.

Peste 250 de militari și 12 avioane multirol F-16C, de la Baza aeriană Fort Worth (Texas), au ajuns în România, la Baza 71 de la Câmpia Turzii, pentru a consolida apărarea aeriană și a descuraja o eventuală agresiune rusă, informează publicația Stars and Stripes, care titrează și că această desfășurare de forțe aeriene americane în România vine în întâmpinarea planurilor românești de a achiziționa mai multe aeronave de fabricație americană.

"Avem vecinul «prietenos» de la est, care uneori exercită presiuni mari, nu doar asupra țării noastre, ci și asupra întregului Flanc estic al NATO. Prezența Forțelor Aeriene americane în România garantează că orice posibilă agresiune va fi contracarată imediat, astfel că se vor gândi de două ori înainte de a veni aici. Sigur că avem și avioanele noastre, dar a avea 12 avioane de vânătoare în baza noastră ne ajută mult", a declarat maiorul român Cosmin Tănase, citat de Stars and Stripes.

Desfășurarea în România de forțe aeriene americane pe o perioadă de 3 luni face parte din Operațiunea „Atlantic Resolve”, misiunea americană curentă cu scop de asigurare a aliaților din Europa prin poziționarea de trupe și echipamente militare la granițele estice ale NATO, ca replică la revirimentul Federației Ruse în spațiul de influență ex-sovietic.

"Cred că prezența noastră în regiune și determinarea noastră de a colabora cu aliați precum România va descuraja orice agresiune", a afirmat locotenent-colonelul american Josh Padgett, comandantul escadronului. "Securitatea Europei are o importanță foarte mare pentru securitatea Statelor Unite, iar misiunile de acest gen contribuie la consolidarea poziției Europei și a alianței NATO", a precizat oficialul militar american.

„Desfășurarea a 12 avioane de luptă multirol de generația a patra oferă, totodată, aviației militare românești aflate în stare de tranziție posibilitatea de a acumula experiență în operarea avioanelor americane”, este de părere maiorul Cosmin Tănase.

În 2013, România a achiziționat 12 avioane F-16 din Portugalia și are în plan cumpărarea a încă 41 de avioane de luptă americane în următorii ani, potrivit unei declarații făcute luna trecută de ministrul român al Apărării, Gabriel Leș.

"Se pare că acesta este avionul de luptă care va înlocui vechile MiG-21, iar Armata noastră are încredere că aceasta este o aeronavă foarte bună", a adăugat maiorul Cosmin Tănase, referindu-se la  capacitatea aeronavei F-16C de a îndeplini o largă varietate de misiuni ca fiind "perfectă, cel puțin pentru România".

SUA au în dotare peste 1.000 de avioane dintre cele mai recente versiuni de F-16, model dat în folosință  pentru prima dată Forțelor Aeriene americane în 1979. Aeronavele au avut parte în tot acest timp de o serie de înnoiri tehnologice, din 2018 începând să primească modificări menite să le  împingă durata de viață până la orizontul anilor 2040, conform unor declarații anterioare ale reprezentanților Forțelor Aeriene americane.