ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Treisprezece dosare penale pentru ucidere din culpă au fost deschise de procurori pentru tot atâția pacienți morți la secția ATI Covid a Spitalului Județean din Sibiu. Pacienții decedați aveau vârste cuprinse între 40 și 80 de ani, relevă Antena3

Se prezumă că uciderile nu a fost săvârșite cu intenție ci, probabil, din imprudență. Un judecător va fi cel care va decide dacă ipoteza procurorilor se verifică sau nu. În cel mai scurt timp, cele 13 dosare penale vor pleca de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, pentru că nu mai este vorba de omor calificat, ci de ucidere din culpă. Deocamdată, urmărirea penală este începută in rem (asupra faptelor, nu a persoanelor) în urma plângerilor depuse de cele 13 familii ale pacienților decedați în Spitalul de Urgență din Sibiu.

Anchetatorii suspectează neglijența cadrelor medicale, mai degrabă decât intenția de a provoca moartea pacienților. Până acum, aceștia au audiat multe persoane suspectate a fi vinovate de ucidere din culpă. Fiind vorba despre decese Covid, conform protocolului intens contestat, inițial nu s-au făcut autopsii pentru nici unul dintre cele 13 cadavre. Astfel, pentru a se stabili prin expertiză cauza morții, pentru ca, mai apoi, să poată fi stabilite vinovățiile, nu este exclus ca în perioada următoare să asistăm la exhumări, urmate de expertize medico-legale. Situația nu ar fi o premieră în țară, după ce la Galați au fost deja deshumate două cadavre ale unor pacienți care au murit cu zile deși nu aveau Covid, ci doar posibile sechele după vaccinarea Covid.

„Din materialul probator administrat în cauză nu a rezultat că pacienții internați pe secția ATI COVID a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu au decedat ca urmare a unor acțiuni săvârșite cu intenție directă sau indirectă de personalul medical al acestei instituții.

Întrucât, din materialul probator administrat până în prezent, nu a fost exclusă posibilitatea ca aceste decese să fi survenit ca urmare a unor neglijențe medicale, prin ordonanța din data de 02.12.2021 procurorul de caz din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei sesizate din infracțiunea de omor calificat, prev. și ped. de art. 189 al. 1 lit. f din C.p. în infracțiunile de ucidere din culpă, prev. și ped. de art. 192 al. 2 din C.p..

De asemenea, prin aceiași ordonanță, s-a dispus disjungerea și formarea unui număr de 13 dosare, câte unul pentru fiecare pacient decedat pentru care în cauză s-a formulat plângere penală. În dosarele noi formate se vor efectua cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, conform competenței”, se arată în comunicatul procurorilor.

În martie 2021, un lucrător medical de la secția de terapie intensivă a Spitalului Județean din Sibiu a acuzat faptul că pacienții cu Covid ar fi legați de paturi, cu răni la mâini din cauza feșelor și sedați, pentru a nu se mai zbate, cu Midazolam, Propofol și Fentanyl, anestezice sau sedative extrem de puternice. 

„Pe un om cu insuficiență respiratorie dacă îl sedezi, moare. Pentru că în insuficiență respiratorie nu se dă de dormit și seara. Se face terapie. Se face oxigeno-terapie. (…) Și eu am omorât oameni, pentru că am lucrat acolo. Chiar dacă din toate puterile mele am încercat să fac totul să nu încarc acele seringi cu sedare”, a relatat sub anonimat cadrul medical pentru Turnul Sfatului.