ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ștefan cel Mare, în fruntea unei oștiri de 12.000 de moldoveni, înfrânge armata ungară formată din circa 40.000 de oșteni și condusă de Matei Corvin, după ce, în prealabil, incendiase orașul.
 
Baia, tîrgușorul pașnic, era un rug pe care ardeau morții, mii de oameni din oastea năvălitoare, mai toată Secuimea și Săsimea pe care o adusese Voevodul Ardealului, care rămase între ai săi, în mormîntul de flăcări. Lasănd în urmă toată bogăția prădată și cea adusă de acasă, Ungurii se întorceau spre Oituz, fără să-i neliniștească cineva, și, dacă nu s-ar fi văzut așa de împuținați, ei ar fi putut crede că a fost numai visul rău al unei nopți vrăjite. 
 
Steagurile fîlîiau acum în altă parte, în mînile celor ce le răpise. Călăreții mândri erau rupți de oboseală și pătați de sângele prietenilor. Iar Craiul nu mai călăria în frunte, ca un tînăr erou ce cucerește jucându-se: îl duceau pe targă. El avea trei răni pe dânsul, și fierul unei săgeți țerănești îi rămăsese, nu în față, ca să se poată mîndri măcar, - ci în spate.
 
Hotarul se trecu în învălmășeală, printre bușteni, mărăcinii și spinăria care crescuseră la loc de cînd Matiaș își deschisese un drum prin acest zăgaz sălbatec. Trăsurile fură date focului, tunuerile se ascunseră în gropi ca să nu cadă în mâinile moldovenilor. Oastea de fugari - care și acasă uită aproape să se laude - pripindu-se în stolul lacom al săgeților și grindina strivitoare a bolovanilor, se găsi în sfârșit acasă pentru sărbătorile de Crăciun.
 
„Și i-a dat Dumnezeu (pe unguri) în mâinile lui Ștefan voievod și ale oastei lui. Și au fost uciși mare mulțime dintre ei. Și craiul atunci a fost săgetat în luptă. Și apoi s-au întors rușinați pe alt drum mai scurt. Și nu a fost cum au crezut ei, ci a fost cum era voia lui Dumnezeu”, consemnează Analele putnene.
 
Față de Ștefan, Matiaș nu-și plăti niciodată datoria de sânge.
 
Bătălia de la Baia - Wikipedia
 
 
 
N. Iorga, Istoria lui Ștefan cel Mare, București, Editura Artemis, 1904.