ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 14 iunie, 1911, se năștea cea care avea să fie ANASTASIA POPESCU (MAMA SICA - după cum îi spuneau cu iubire și respect persoanele apropiate), amintește doamna Mona Șerbănescu.

Volumul său de pedagogie, reeditat de liceul care îi poartă numele, este un adevărat „memorator” de direcții și personalități românești din domeniul pedagogiei, demonstrând că avem suficiente modele în propria cultură și că Școala Românească își poate găsi drumul cel mai bun valorificându-și propriile resurse:

„Copiii, tinerii mi-au fost adevărata bogăție și am căutat ca cei încredințați spre educare să fie modelați cu metoda pedagogică potrivită fiecăruia”. (Mama Sica „Cum să-i învățăm pe copii Religia” – Cuvânt înainte)

Neobosita neobosita misionară creștină Anastasia Popescu - Mama Sica s-a născut în 1911 în orășelul Roșiorii de Vede și a plecat de la moarte spre viață în ajunul prohodului Maicii Domnului pe 14 august 1995. O prietenă de generație, Laetiția Leonte, îi descrie viața, pe scurt, astfel:

Mama ei era fiică de preot, așa că de mică a fost crescută în frica sfântă de Dumnezeu, chiar de bunica ei, preoteasa. Se ducea regulat la biserică, asculta cu atenție și cu dragoste slujbele și predicile și a devenit o înțeleaptă încă din anii copilăriei. Văzându-o deșteaptă și iubitoare de carte, învățătorul i-a sfătuit pe părinți s-o dea la o școală cât mai bună. După absolvirea liceului a studiat Teologia la București. Toată puterea ei de muncă și toată dragostea de învățătură și-a concentrat-o asupra marilor adevăruri mântuitoare ale Domnului nostru Iisus Hristos. Dar bunele și folositoarele cunoștințe dobândite nu le-a putut preda decât timp de 14 ani, ca profesoară de liceu și asistentă la Facultatea de Teologie din București, căci în 1948 regimul comunist a scos Religia din Școli. Îndepărtată de la catedră, Mama Sica s-a dedicat activităților sociale ca soră de caritate, pentru îngrijirea persoanelor vârstnice și neajutorate. După 1989 (la 78 de ani! – n.n.) s-a luptat ca nimeni altul pentru reintroducerea predării Religiei în Școli.

Profesoara Anastasia Popescu a plecat la Domnul, plânsă și regretată de toți câți au cunoscut-o. Pentru toate meritele ei a primit de la Patriarhul Teoctist „Crucea și gramata patriarhală”. Este înmormântată în Cimitirul Reînvierea (Colentina), nu departe de alți mari martiri ai generației ei.” – Laetiția Leonte ( Foto și Video la Mărturisitorii)