ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 14 septembrie Mitropolia Basarabiei împlinește 32 de ani de la reactivarea sa, marcând peste 3 decenii de activități spirituale, culturale, filantropice și sociale ale Bisericii din Basarabia, mărturisind și sintetizând, întregii lumi ortodoxe, energia spirituală și de credință a poporului basarabean.

32 de ani de rugăciune neîncetată; 32 de ani de apărare și mărturisire a credinței ortodoxe, a identității naționale, a limbii române, a istoriei adevărate; 32 de ani de luptă împotriva secularismului și a secularizării; 32 de ani de suferință și răbdare a greutăților, criticilor, nedreptăților și nerecunoștințelor, care de fiecare dată și-a plecat tăcut genunchii în fața Altarului Ceresc, îndeplinindu-și cuminte misiunea sacerdotală de Biserică a lui Hristos.

„Au fost ani grei, dar datorită faptelor elocvente care vorbesc cel mai bine despre rolul și activitatea sa, ecourile vocilor unanime de apreciere din țară și din străinătate despre binecuvântata Mitropolie a Basarabiei sunt doar pozitive. După toți acești ani de trudă aproape martirică și de eforturi considerabile depuse, fără a se lăsa speriată și înduplecată de amenințările vocilor potrivnice, care nu cunosc dragostea adevărată față de Trupul Păstorului, față de istorie, de credință și popor, a reușit să ofere Bisericii Ortodoxe, respectiv poporului român basarabean valențele credinței și ale patriotismului, de care au nevoie viitoarele generații în construirea unei societăți prospere, bazată pe principiile Evanghelice.

Mitropolia Basarabiei este un simbol, un monument, un ideal, o familie care adună oamenii laolaltă pentru un scop comun, mântuirea lor, prin trăirea vieții cu demnitate, simplitate și în plin adevăr. Iar realizarea acesteia a fost posibilă doar prin munca, energia, tenacitatea și viziunea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit PETRU, care este scutul de apărate și farul de lumină pentru cei care vor să cunoască Adevărul. El este omul providențial, ales al lui Dumnezeu, care și-a asumat crucea Mitropoliei Basarabiei și mântuirea acestui popor român, luptat din răstimpuri de interesele obscure a unor oameni și națiuni care disprețuiesc libertatea, frumusețea, bogăția și cultura basarabeană.

Astăzi este zi de sărbătoare și de recunoștință, pentru că ortodoxia românească cunoaște unitate, iar unitatea ne face atenți la nevoile societății. Deși regimuri politice succesive au avut tendința de a controla Mitropolia Basarabiei, limitându-i cu desăvârșire libertatea și autonomia necesară pentru a-și împlini vocația spirituală și socială, totuși, cu toate restricțiile și resursele materiale sau financiare aproape inexistente, Mitropolia a reușit să:

• restaureze și să construiască zeci de biserici, mănăstiri, așezăminte și instituții sociale;
• să organizeze și să participe la evenimente și manifestări culturale, educaționale, sociale, la nivel național și internațional;
• să publice numeroase lucrări științifice, teologice și publicații periodice;
• să organizeze pelerinaje, procesiuni cu sfintele moaște ale Sfinților, vizite pastorale, schimburi de experiență, pentru clericii și credincioșii din Mitropolie;
• să implementeze programe naționale și internaționale de tabere pentru tineri, etc…

Pe această cale, dorim să mulțumim tuturor credincioșilor, autorităților, instituțiilor care au avut încredere în noi, care ne-au fost aproape și ne-au ajutat sub diverse forme, care au luptat necontenit alături de noi pentru același ideal, care s-au rugat cu și pentru noi, care vor servi Biserica Ortodoxă și pe Hristos Domnul până la sfârșitul cel mai de pe urmă. Vă mulțumim și felicităm, este meritul vostru!”, scria Mitropolia Basarabiei în mesajul său de la sărbătorirea celor trei decenii de la reactivare.
 
La Mulți Ani!