ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 5.000 de oameni s-au adunat duminică la Țebea pentru a asista la manifestările comemorative prilejuite de împlinirea a 143 de ani de la moartea lui Avram Iancu, al cărui mormânt se află în cimitirul din localitate.
 
În cursul dimineții, la bisericuța din cimitir a fost oficiată o slujbă religioasă la care au luat parte episcopul Devei și Hunedoarei, Gurie, alături de înalți prelați ai Bisericii Ortodoxe și de un sobor de preoți.

Manifestările au fost deschise la ora 10,30 de o Gardă de Onoare fiind intonat Imnul Național. La acest moment au fost prezenți ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, președintele interimar al PSD Liviu Dragnea, copreședintele PNL Vasile Blaga, parlamentari și reprezentanți ai mai multor instituții publice și partide politice, transmite Agerpres.

De asemenea, la Țebea sunt prezenți veterani de război dar și o delegație de oameni de cultură care a participat la Marșul Național "Avram Iancu" organizat în această săptămână pe un traseu care a pornit de la casa părintească a lui Avram Iancu din Vidra de Sus și a continuat, cale de 100 km străbătuți pe jos, până la Țebea.

Evenimentele au continuat cu depuneri de coroane de flori la mormântul lui Avram Iancu și cu un Te Deum.

"Pentru poporul român din această parte de țară data de 13 septembrie este ca o Sfântă zi de Paști. Este ziua în care venim în acest Pantheon al ortodoxiei românești ca să înălțăm o rugă către Tatăl ceresc pentru cel care a fost Avram Iancu", a spus episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Andrei Făgărășanu.