ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preotul Zosim Oancea, fost deținut politic, fondatorul unui muzeu care adăpostește cea mai mare colecție de icoane pe sticlǎ din Transilvania, a fost comemorat joi la Sibiel, cu ocazia împlinirii a 15 ani de la trecerea sa la cele veșnice. 

„Astăzi s-au împlinit 15 ani de la trecerea Părintelul Zosim Oancea la cele veșnice. Tot 15 ani a petrecut în închisorile și lagărele comuniste. După aceștia au urmat alți mulți ani de luptă cu presiunea permanentă a Securității, mai puțin cunoscută publicului larg, dar familiară aproape tuturor celor care au avut de suferit de pe urma represiunii comuniste.

Pășește acum împreună cu Hristos, alături de soția sa Dorina și copiii lor cei mai mari, Radu și Magdalena. Să-i purtăm în rugăciunea noastră, în care îi cuprindem pe toți cei care au trecut prin astfel de suferințe și familiile lor, trecute și ele prin neînchipuite persecuții, de cele mai multe ori necunoscute.

Dumnezeu să-i odihnească pe toți!

Creștinii din Sibiel, parohia unde a slujit Părintele Zosim, după eliberare, până în 1999, îl însoțesc cu rugăciunile lor în timpul unei slujbe de pomenire care va avea loc mâine, de Sfinții Constantin și Elena, imediat după Sf.Liturghie. Ne unim rugăciunea cu a lor, fără a putea participa la slujba de pomenire, datorită împrejurărilor actuale și a unor probleme de sănătate care ne fac imposibilă deplasarea. Sunt însoțit însă permanent de privirea ca o chemare a Părintelui, când am alergat după o salvare care nu voia să mai vină ... Când m-am întors, trecuse deja la Domnul, însoțit în ultimele clipe de nepotul său, Pr.Constantin Oancea”, a scris miercuri pe Facebook preotul Zosim Dorin Oancea, fost profesor al Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu.

Muzeul alcătuit de regretatul preot Zosim Oancea la Sibiel gǎzduiește cea mai mare expoziție de icoane pe sticlǎ din Transilvania existentǎ astǎzi, o dovadă a creativității artistice de inspirație religioasǎ nǎscute din bogǎția tradiției creștin-ortodoxe și din fantezia pictorilor țǎrani români.

Constituitǎ începând din anul 1969, prin strădaniile pǎrintelui Zosim Oancea și a comunitǎții din Sibiel, bucurându-se atât de susținerea unor instituții, cât și a unor donatori privați, români și strǎini, colecția acestui muzeu prezintǎ, prin cele 600 de exponate, principalele tipuri de icoane pe sticlǎ, împreunǎ cu opere ale câtorva dintre cei mai importanți pictori de icoane (atunci când aceștia sunt cunoscuți), ne informează pagina web a instituției

Totodată, muzeul din inima României oferǎ vizitatorilor ocazia de a descoperi figura celui al cǎrui nume îl poartǎ: pǎrintele Zosim Oancea, om și preot de excepție, care și-a dovedit tenacitatea și spiritul vizionar în alcătuirea acestei impresionante colecții de icoane pe sticlă din care răzbate chipul și crezul țăranului român de altădată.