ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consacrarea zilei de 15 Martie ca sărbătoare a comunității maghiare a fost respinsă, definitiv, miercuri, de parlamentari.  Deputații au votat miercuri pentru respingerea propunerii legislative privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare din România. S-au înregistrat 234 de voturi „pentru”, 30 împotrivă și 22 de abțineri și 4 nu au votat, scrie Agerpres.

Comisia pentru drepturile omului a dat raport negativ.  Guvernul, printr-un punct de vedere transmis la Parlament, nu a susținut adoptarea inițiativei legislative. Liderul deputaților UDMR, Benedek Zacharie, a cerut retrimiterea la comisie, propunerea fiind respinsă de către deputați.

Liderul UDMR, deputatul Kelemen Hunor, inițiator al propunerii legislative, a argumentat, în plen, că aceasta propune un singur lucru: ca ziua de 15 martie să fie ziua minorității maghiare din România și acest lucru să fie recunoscut prin lege.

„Trebuie să înțelegeți că prin această inițiativă nu luăm nimic de la nimeni. Nu trebuie să renunțați la nimic. Puteți da, fără să pierdeți, fără să deveniți mai săraci. Prin votul dumneavoastră puteți demonstra că susțineți idealurile enunțate (...), și putem demonstra împreună că, astfel, ducem mai departe acele valori din istorie care ne fac pe toți mai buni, mai puternici și, de ce nu, mai uniți în ideea de a proiecta un viitor comun", a declarat liderul UDMR.

Potrivit propunerii legislative, în localitățile unde trăiesc persoane aparținând comunității maghiare, autoritățile administrației publice locale și județene, instituțiile publice pot organiza manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile. Fondurile necesare acestor manifestări pot fi asigurate din bugetele locale ale autorităților administrației publice locale și județene și ale instituțiilor publice.

Liderul deputaților PMP, Marius Pașcan, afirma luna trecută, că proiectul ajuns în dezbatere este umilitor, iar UDMR vrea să sărbătorească un „masacru” asupra românilor. „Pentru că la 15 martie, prin acest proiect legislativ, UDMR vrea să se sărbătorească masacrul din anul revoluționar 1848, în care au fost uciși peste 40.000 români, care aveau o singură țintă, nu acceptau să facă parte din regimul asupritor opresiv oferit de aristocrația maghiară”, a spus Marius Pașcan.