ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acest post are o durată de șase săptămâni și este rânduit de Biserică pentru a-i pregăti pe credincioși pentru marea sărbătoare a Nașterii lui Iisus Hristos.

În mod obișnuit, Postul Crăciunului începe la data de 15 noiembrie și ține până la 24 decembrie, inclusiv. Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Astfel, creștinii postind 40 de zile, se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.

În perioada Postului Nașterii Domnului, Biserica a rânduit dezlegare la pește în fiecare sâmbătă și duminică până la 20 decembrie când este pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul.

De asemenea, se mai dezleagă la pește, untdelemn și vin la fiecare sfânt cu priveghere, prăznuit în această perioadă,precum și la praznicul împărătesc al Intrării în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie), în orice zi ar cădea.

Printre sfinții mai cunoscuți ale căror sărbători sunt anul acesta prilej de dezlegare la pește, în cursul săptămânii, amintim: Sfântul Apostol Andrei (30 noiembrie), Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (3 decembrie), Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș (7 decembrie) și Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul (18 decembrie).