ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marți, 15 iunie, la Mănăstirea Putna va avea loc deschiderea manifestărilor aniversare Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal.

Manifestările Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal sunt organizate sub patronajul Academiei Române și al Patriarhiei Române și sunt dedicate aniversării a 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni și de la Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni, care au avut loc la Mănăstirea Putna, în 15–16 august 1871.
 
Cele două evenimente din 1871 au fost organizate de către studenții români de la Viena, reuniți în asociația „România Jună”, cu sprijinul studenților români din alte centre universitare și al multor români cu râvnă pentru unitatea neamului. Un rol deosebit de important în organizare l-a avut Mihai Eminescu.

Program:

11:00-11:30 Slujba de pomenire a poetului Mihai Eminescu
Depunere de jerbe de flori la statuia lui Mihai Eminescu

Deschiderea manifestărilor 
Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal

11:30-11:45 Responsabilitatea față de un ideal continuu – unitatea națională 
Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților
Gheorghe Flutur, Președintele Consiliului Județean Suceava 
Arhim. Melchisedec Velnic, Starețul Mănăstirii Putna

11:45-12:15 Premierea câștigătorilor Concursului de recitare a liricii eminesciene „La Putna”, ediția a VII-a

12:15-12:25 Recital Grupul Școlii Gimnaziale „Mitropolit Iacob Putneanul” Putna, condus de profesor Mircea Aanei

Vernisajul expoziției „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal”,  Centrul Cultural „Mitropolit Iacob Putneanul”

12:40-12:50 Recital vioară și pian susținut de Diana Păstru și Johannes Raimund Onesciuc
12:50-13:10 Recital Corala „Ciprian Porumbescu”, dirijor preot Lucian Tablan 

13:10-13:40 Prezentarea expoziției:
Niculai Barbă, Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava 
Prof. dr. Adrian Alui Gheorghe

Evenimentul de deschidere face parte din seria manifestărilor aniversare cuprinse în Acordul de asociere între Județul Suceava prin Consiliul Județean Suceava, Muzeul Național al Bucovinei, Centrul Cultural „Bucovina”, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Comuna Putna prin Consiliul local al comunei Putna și Mănăstirea Putna din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pentru organizarea și desfășurarea activităților de aniversare a 150 de ani de la „Serbarea de la Putna”.

Evenimentul va fi transmis video pe paginile de Facebook ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și Mănăstirii Putna, cu sprijinul Sectorului Media al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews