O coaliție de 16 state americane, în frunte cu California, au dat în judecată Administrația Donald Trump în legătură cu decizia de a decreta stare de urgență la frontiera Statelor Unite cu Mexicul pentru a putea aloca fonduri speciale în scopul construirii controversatului zid. Un zid despre care, susțin semnatarele, este finanțat din banii contribuabililor americani. Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) anunță însă că banii contribuabililor americani continuă să finanțeze măsurile de securitate la frontieră și ziduri de frontieră din alte țări precum Pakistan, Afganistan, Egipt și Liban.

În timp ce granița dintre Statele Unite și Mexic a primit doar 1,3 miliarde de dolari pentru construirea unui zid de frontieră la frontiera sudică, copleșită de imigrația ilegală, o serie de state  primesc ajutor de la contribuabilii americani pentru a-și asigura granițele, susține DHS, după ce o contestație a celor 16 state americane privind zidul de la granița cu Mexicul a fost depusă la o instanță din Districtul de Nord din California, relatează BBC News.

Xavier Becerra, procurorul general al statului California, a declarat că cele 16 state îl dau în judecată pe președintele Trump pentru a „bloca utilizarea abuzivă a puterii prezidențiale”.

„Îl dăm în judecată pe președintele Trump pentru a-l împiedica să jefuiască în mod unilateral fondurile contribuabililor care au fost alocate în mod legal de Congres pentru cetățenii statelor noastre. Pentru majoritatea dintre noi, funcția prezidențială nu este un loc pentru teatru", a adăugat Xavier Becerra.
Guvernatorul Gavin Newsom din California a calificat decizia președintelui drept „teatru politic”, în timp ce procurorul general al statului New York, Letiția James, a promis că va lupta cu orice instrument legal pe care îl are la dispoziție.
 
Alături de California, alte state care s-au coalizat împotriva deciziei de decretare de stare de urgență sunt Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Maine, Maryland, Minnesota, Nevada, New Jersey, New Mexico, New York, Oregon, Virginia și Michigan.

Aceste state susțin că decizia președintelui Trump de a deturna fondurile de urgență pentru a finanța construcția zidului le-ar costa milioane de dolari, lucru ce ar afecta economiile lor.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews