17 septembrie: 200 de ani de la moartea lui Gheorghe Lazăr, fondatorul învățământului în limba română

S-au împlinit duminică 200 de ani de la moartea pedagogului, teologului, traducătorului și inginerului Gheorghe Lazăr, considerat fondatorul învățământului în limba română din Țara Românească. În 1818, a înființat, în București, prima școală cu predare în limba română, notează Basilica.
Gheorghe Lazăr s-a născut la 5 iunie 1779 (sau conform altor surse, la 9 ianuarie 1782), la Avrig, județul Sibiu, fiind al șaselea copil al unei familii de țărani, Gheorghe și Maria Lăzăroaie.
Gheorghe Lazăr s-a manifestat puternic ca promotor al ideii de înființare a unei școli românești la cel mai înalt nivel științific posibil la acea vreme, în „limba maicii sale”, într-o vreme în care învățământul se desfășura în limba greacă.
La 24 martie 1818, după obținerea aprobării pentru înființarea școlii românești, aceasta și-a început activitatea într-un local impropriu din centrul capitalei, la Sfântul Sava. Noua instituție a devenit în anii următori, unul dintre cei mai importanți piloni ai consolidării și răspândirii culturii românești. Demne de remarcat sunt numele primilor absolvenți ai școlii de la Sfântul Sava: Petrache Poenaru, Daniel Tomescu, Simion Marcovici și alții.
Cursurile pe care le-a ținut Gheorghe Lazăr, în limba română, în timp ce limba greacă părea să fie apreciată de clasele sociale superioare, au produs o puternică impresie în epocă. În plus, în vremea în care cartea era o raritate și, de multe ori, în limbi necunoscute de popor, Gheorghe Lazăr a tradus și a scris cărți în limba română, fapt care a deschis noi orizonturi pentru un mare număr de români.
A scris manuale precum „Aritmetica matematicească” și „Trigonometria cea dreaptă” care au însemnat introducerea termenilor tehnici în limba română, fiind cel care a reușit introducerea în limba română a noțiunilor de adunare, scădere, înmulțire, împărțire, triunghi, sinus, cosinus, la școala lui Lazăr fiind predată, pentru prima dată, filosofie în limba română, disciplină studiată până atunci numai în slavonă sau greacă.
Gheorghe Lazăr a murit la 17 septembrie 1823.
În onoarea acestui iluminist, fondator al învățământului în limba națională, mai multe instituții din întreaga țară îi poartă numele. De asemenea, în Piața Universității din București se înalță statuia sa realizată între 1885-1886 de sculptorul Ion Georgescu. De proporții colosale, atât prin dimensiuni, cât și prin stilul în care a fost realizată, statuia care îl înfățișează pe învățatul de origine transilvană se află chiar pe locul în care acesta a fondat Școala Superioară în 1818.
Susține ActiveNews

Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
la lupta pentru Adevăr!
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pe același subiect

Ce conțin Documentele Pfizer? Dr. Naomi Wolf prezintă: "Cea mai mare crimă împotriva umanității din istorie: 11 dezvăluiri din documentele Pfizer despre vaccinuri" - VIDEO TRADUS ÎN ROMÂNĂ

Tucker Carlson: "Sistemul se prăbușește sub ochii noștri!"

Inteligența Artificială poate transforma routerele Wi-Fi în „camere” care pot vedea oamenii chiar și prin pereți - VIDEO

Guvernul Regatului Unit recunoaște că dârele chemtrails sunt reale

Olivia Steer: Și eu mi-am pus problema că dîrele albe din urma avioanelor ar fi fum de motor. Dar nu era “fum de motor”, ci cu totul altceva. Ce? Nu știu

Dracul Globalist încearcă să domolească Focul pentru ca Broscuța să ațipească la loc în Ceaun
Recomandările noastre
Secțiuni: Eveniment Istorie Prima pagină Știri
Persoane: Gheorghe Lazăr
Locații: România
Subiecte: Limba română
Organizații: Academia Română Agenția de Știri Basilica
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (2)