ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


S-au împlinit duminică 200 de ani de la moartea pedagogului, teologului, traducătorului și inginerului Gheorghe Lazăr, considerat fondatorul învățământului în limba română din Țara Românească. În 1818, a înființat, în București, prima școală cu predare în limba română, notează Basilica.

Gheorghe Lazăr s-a născut la 5 iunie 1779 (sau conform altor surse, la 9 ianuarie 1782), la Avrig, județul Sibiu, fiind al șaselea copil al unei familii de țărani, Gheorghe și Maria Lăzăroaie. 

Gheorghe Lazăr s-a manifestat puternic ca promotor al ideii de înființare a unei școli românești la cel mai înalt nivel științific posibil la acea vreme, în „limba maicii sale”, într-o vreme în care învățământul se desfășura în limba greacă.

La 24 martie 1818, după obținerea aprobării pentru înființarea școlii românești, aceasta și-a început activitatea într-un local impropriu din centrul capitalei, la Sfântul Sava. Noua instituție a devenit în anii următori, unul dintre cei mai importanți piloni ai consolidării și răspândirii culturii românești. Demne de remarcat sunt numele primilor absolvenți ai școlii de la Sfântul Sava: Petrache Poenaru, Daniel Tomescu, Simion Marcovici și alții.

Cursurile pe care le-a ținut Gheorghe Lazăr, în limba română, în timp ce limba greacă părea să fie apreciată de clasele sociale superioare, au produs o puternică impresie în epocă. În plus, în vremea în care cartea era o raritate și, de multe ori, în limbi necunoscute de popor, Gheorghe Lazăr a tradus și a scris cărți în limba română, fapt care a deschis noi orizonturi pentru un mare număr de români. 

A scris manuale precum „Aritmetica matematicească” și „Trigonometria cea dreaptă” care au însemnat introducerea termenilor tehnici în limba română, fiind cel care a reușit introducerea în limba română a noțiunilor de adunare, scădere, înmulțire, împărțire, triunghi, sinus, cosinus, la școala lui Lazăr fiind predată, pentru prima dată, filosofie în limba română, disciplină studiată până atunci numai în slavonă sau greacă.

Gheorghe Lazăr a murit la 17 septembrie 1823.
 
În onoarea acestui iluminist, fondator al învățământului în limba națională, mai multe instituții din întreaga țară îi poartă numele. De asemenea, în Piața Universității din București se înalță statuia sa realizată între 1885-1886 de sculptorul Ion Georgescu. De proporții colosale, atât prin dimensiuni, cât și prin stilul în care a fost realizată, statuia care îl înfățișează pe învățatul de origine transilvană se află chiar pe locul în care acesta a fondat Școala Superioară în 1818.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews