ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În fiecare an în 2 februarie celebrăm Ziua Internațională a Tineretului Ortodox. Această zi a fost instituită în 1992 de Syndesmos (Organizația Mondială a Tineretului Ortodox), în cadrul celei de a 14-a Adunări Generale a organizației. Patriarhul României a transmis cu mai multe ocazii că tinerii au un rol important în Biserică, ei fiind ”prezentul activ și creativ’”al acesteia.

Syndesmos a fost înființată în anul 1953 la Paris de un grup de tineri teologi din Finlanda, Franța și Grecia.

De-a lungul activității sale misionare, Patriarhul României și-a exprimat o deschidere deosebită față de tineri, numindu-i „darul lui Dumnezeu pentru familie și pentru societate’, iar ”Biserica este alături de tineri și se roagă pentru prezentul și viitorul poporului român”.

În alt context, Patriarhul a îndemnat: „să-i învățăm pe tineri să afle în rugăciune izvorul iubirii curate și să trăiască viața lor pe pământ în lumina binecuvântării Părintelui ceresc și a Bise­ricii Fiului Său, Domnul nostru Iisus Hristos, pentru a simți intens lumina, pacea și bucuria Duhului Sfânt”.


Întrucât „Biserica noastră îi iubește pe toți tinerii”, aceasta „se alătură familiei și școlii în formarea tinerelor generații” inclusiv prin „întâlnirile anuale ale tinerilor ortodocși din toată lumea, de la Baia Mare (2013 și 2014), Cluj-Napoca (2015), București (2016), Iași (2017), Sibiu (2018) și Craiova (2019), taberele de tineret, pelerinajele, bursele de studii, oferirea de rechizite școlare și haine”, a adăugat Patriarhul României.

Întâlnirile internaționale ale tinerilor ortodocși, organizate anual, au scopul ca tinerii să identifice modele care să-i determine să se apropie de Biserică prin împărtășirea valorilor creștin-ortodoxe și încurajarea dialogului dintre grupurile de tineret din țară și străinătate.

Ediția din anul 2020 a I.T.O. va avea loc la Timișoara.