ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marți, 2 iunie, este ultima zi în care se mai pot depune contestații pentru amenzile primite în cele două luni de stare de urgență.  Până acum, 90.000 de români s-au adresat instanței pentru anularea contravențiilor al căror total a ajuns la 130 de milioane de euro. 

Dacă se va dovedi că românii au primit amenzi pe nedrept, cei care le-au plătit deja, își vor putea recupera banii de la stat. 

Avocatul Adrian Cuculis atrage atenția că aceste contestații pot fi trimise pe mail, prin oficiul poștal, chiar și prin fax, deoarece orice metodă este acceptată de Instanța de judecată.

”Să nu uite cei care contestă aceste amenzi că dacă nu le vor contesta și nici nu vor plăti până astăzi la ora 00.00 acea amendă la jumătate, vor putea fi executați de către Direcțiile de Taxe și Impozite, practic această sumă se va transforma într-o datorie fiscală și va fi recuperată de către stat”, a declarat avocatul la Antena3.

În baza deciziei CCR de luna trecută, instanța de judecată va anula procesele-verbale de contravenție. Cei care au plătit deja amenzile își vor putea recupera banii de la stat, cu aceeași condiție: să formuleze plângere contravențională la judecătorie.

CCR a arătat, în motivarea deciziei prin care amenzile din perioada stării de urgență au fost declarate neconstituționale, că legea nu întrunește „exigențele de claritate, precizie și previzibilitate”, iar stabilirea contravențiilor este lăsată, în mod arbitrar, la aprecierea agentului constatator.