ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


 
Pe 23 august este marcată victoria domnitorului Mihai Viteazul în Bătălia de la Călugăreni (1595). Această zi este una de sărbătoare pentru comuna Călugăreni unde, an de an, au loc manifestări religioase și cultural-istorice. În 2021, singurul eveniment memorial a fost organizat de Parohia „Mihai Viteazul” din Călugăreni, unde a fost ținut un parastas în memoria voievodului Mihai Viteazul și al Doamnei Stanca, precum și a „tuturor eroilor și ostașilor români căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru demnitatea și libertatea” românilor.

„23 august este și ziua comunei Călugăreni. (23 august stil nou, n.red.)
Sărbătorirea a fost organizată de preotul paroh Ionuț Matei Nicușor și de Sorin Berilă.
Implicarea primăriei a fost minimă și nici un alt eveniment nu a mai fost organizat pe raza comunei.

Au participat:
 • Generalul Iosif Rus, președinte de onoare ARPIA
 • Sorin Turturică, muzeograf la Muzeul Militar Național Ferdinand I
 • Viorel Burcea, Asociația Retromobil
 • Liviu Burcea, Asociația de Reconstituiri Istorice Ferdinand I
 • Dan Rusen, muzeograf (cel îmbrăcat în oștean cu cămașă de zale și pieptar de fier)
 • Profesorul Adrian Popa
 • Starețul Mănăstirii Plăviceni, Preacuviosul Teoctist Moldovanu;
 • Marin Alexandru Cristian, Doctor în Istorie;
 • Ioan Constantin, Doctor în Istorie;
 • Dumitru Iordache, Primarul Comunei Călugăreni;
 • Vicarul Administrativ al Episcopiei Giurgiului, Arhim. Dr. ȘERBAN Teodor, Starețul Mănăstirii Sf. Ioan. Rusul, Slobozia”, au transmis organizatorii. 

VOIEVODUL MIHAI VITEAZUL, POMENIT LA 426 DE ANI DE LA BĂTĂLIA DE LA CĂLUGĂRENI„Bătălia de la Călugăreni a avut loc la data de 23 august 1595. Oastea munteană condusă de Mihai Viteazul a încercat să oprească oastea otomană invadatoare condusă de Sinan Pașa, al cărei obiectiv era transformarea Țării Românești în pașalâc.

Încă din seara zilei de 22 august 2021, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului,  Parohia Mihai Viteazul – Călugăreni a înbrăcat haine de sărbătoare.

Manifestările religioase închinate Voievodului Mihai Viteazul au continuat în ziua de luni 23 august, în curtea bisericii parohiei, cu săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii.

Dupa Sfanta Liturghie a fost savarsita o slujba de pomenire pentru Voievodul Mihai Viteazul și ostașii căzuți în aceste locuri acum 426 de ani în luptele de la Călugăreni, precum și pentru ctitorii sfantului locas.

Pentru bucuria duhovnicească a credincioșilor au fost așezate spre închinare, într-un loc special amenajat, Icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni, adusă de la biserica din Letca Nouă, racla care adăpostește părticele din Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae și ale Sfântului Ierarh Andrei Saguna, precum și racla cu moștele Sf. Nectarie adusă de la Schitul Acoperământul Maicii Domnului din localitatea Varlaam.

La acest eveniment deosebit din viața parohiei au participat și au susținut foarte interesante prezentări generalul în rezervă Iosif Rus,  muzeograful Sorin Turturică, muzeograful Dan Rusean, dar și membrii Asociației de Reconstituiri Istorice ,,Ferdinand I’’, invitați speciali fiind militarii din Batalionul 2 Călugăreni.

Evenimentul la care au participat elevi ai scolilor din Călugăreni, dar și enoriași ai parohiei și pelerini a fost organizat de părintele paroh Matei Ionuț-Nicușor și  domnul Sorin Berilă și a fost realizat cu sprijinul Episcopiei Giurgiului, Liceului teoretic Mihai Viteazul Călugăreni și Primăriei Călugăreni, având ca parteneri Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aviației și Forumul Organizațiilor pentru România. 

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I”, purtătoare a numelui Regelui Marii Uniri și a tradițiilor istorice ale armatei române, prin participarea cu uniforme, echipament și accesorii de epocă și mânuiri de arme a bucurat copiii, dar și adulții prezenti la eveniment.

Biserica, probabil ctitorie a lui Mihai Viteazul, se poate să fi fost martora luptelor de la Călugăreni. Ceea ce este sigur este faptul că apare în Marele Dicționar Geografic al lui I.C. Brătianu ca fiind construită deja la anul 1644. Forma actuală a bisericii este de secol XIX”, a scris Emil Palangean, luni, pe Facebook
 
Urmăriți, mai jos, o galerie foto cu imagini de la evenimentul religios și cultural organizat în curtea Bisericii „Mihai Viteazul” din Călugăreni:

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Călugăreni 2021

Vezi galeria Călugăreni 2021