ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe  24 aprilie armenii din întreaga lume comemorează genocidul împotriva armenilor din Imperiul Otoman, dată care are o excepțională însemnătate pentru armeni, ziua  de aducere aminte a celor un million și jumătate de sfinți martiri care au fost masacrați cu exact 103 ani în urmă în Imperiul Otoman.

În urmă cu 103 ani, turcii au ucis  sute de lideri religioși și intelectuali armeni. Episodul rămâne consemnat în istorie drept începutul genocidului asupra armenilor din Turcia. Însă turcii refuză să recunoască și azi acest genocid.

Duminică, 22 aprilie, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Bucureștia a avut loc Sfânta Liturghie, urmată de slujba solemnă închinată  Sfinților martiri armeni care s-au jertfit pentru credința lor în Hristos în anii sângeroși ai Genocidului, 1915-1920, scrie araratonline.com.

Slujba de comemorare a fost oficiată de către PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Eparhiei Armene din România, urmată cu depunerea de coroane și flori la monumentul genocidului armean, aflat în curtea Catedralei din București, cu o Rugăciune de Preaslăvire a Sfinților martiri ai Genocidului Armean.

De asemenea, în toate bisericile  Eparhiei Armene din România a fost oficiată Sfânta Liturghie în memoria martirilor Genocidului împotriva armenilor.

Astăzi, 24 aprilie, la ora 11:00 va avea loc, în Catedrala Armeană, o slujbă de pomenire a Sfinților martiri ai genocidului armean.
 
La mai bine de un secol de la aceste fapte, problema genocidului armenilor este o sursă de tensiuni frecvente între Turcia și țările europene.
 
România a evitat până acum să recunoască public genocidul armean pentru a nu deranja Turcia, deși o serie de state din UE și NATO au recunoscut formal această dramă istorică sau au afișat o atitudine favorabilă recunoașterii ei. 
 
Națiunile Unite, tot de teama de a nu provoca furia Turciei, consideră că masacrul armenilor, din 1915, de către armata otomană, a fost ”o crimă atroce”