ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un studiu realizat anul acesta cu privire la deciziile de „curmare a vieții” nou-născuților belgieni „grav bolnavi” relevă că 24 de bebeluși au primit injecții letale în decurs de 15 luni, informează LifeSiteNews.

Potrivit unei evaluări a tuturor cazurilor de nou-născuți care au decedat în Flandra, Belgia, între septembrie 2016 și decembrie 2017, în cazul a 61% dintre copii, decesul s-a produs în urma unei „decizii de curmare a vieții” („end-of-life” decision - EOD).

În cazul altor 12 procente dintre copiii supuși procedurii EOD, s-a luat decizia de a nu li se administra tratamentul de care aveau nevoie pentru a supraviețui. Pentru 25 la sută dintre acești sugari a fost luată decizia de a li se întrerupe tratamentul. Nu este clar dacă decizia de eutanasiere a bebelușilor a fost luată de medici, de părinți sau de ambele părți.

Deși eutanasia este legală în Belgia, chiar și pentru minori în unele cazuri, eutanasierea copiilor este ilegală, deoarece eutanasia legală presupune ca minorul „să aibă capacitatea de a discerne și să fie conștient în momentul solicitării eutanasiei”, după cum precizează Institutul European de Bioetică.

BioEdge, o sursă de știri pe teme de bioetică a raportat: „Medicii care au eutanasiat nou-născuți prin injecție letală au declarat, în 91% din cazuri, că motivul principal al acțiunii lor a fost faptul că nu exista nicio speranță de „viitor suportabil” pentru copil.”

 „Cu alte cuvinte, acești copii aveau o șansă reală de supraviețuire, dar echipa medicală - fără îndoială, de comun acord cu părinții lor - a considerat că viața lor nu merita să fie trăită până la capăt”, a continuat Michael Cook de la BioEdge.

 
„De ce se abat medicii de la cadrul legal atunci când este vorba de copii care nu se pot exprima?”, a adăugat el.
 
Studiul, publicat în ediția Fetal and Neonatal a revistei Archives of Disease in Childhood (ADC), a folosit un sondaj care a inclus chestionare anonime ale medicilor care au făcut EOD la toate cazurile de deces „identificate prin intermediul certificatelor de deces”.
 
BioEdge a observat că „procentul nou-născuților care au murit în urma unei injecții deliberate cu un medicament letal pare să fi crescut de la 7% la 10%, față de un studiu realizat în 1999-2000 (înainte ca orice tip de eutanasie să fie legal)”.
 
Ilora Finlay, medic specializat în îngrijiri paliative, a explicat că realitatea morții prin injecție letală contrazice percepția generală conform căreia astfel de decese sunt „blânde” sau „pașnice”.
 
Potrivit acesteia, cei cărora li se administrează injecția letală „mor prin înecare în momentul în care plămânii lor se umplu de lichid. Uneori este nevoie de cinci minute pentru ca persoana să moară, dar alteori se poate trezi din nou - iar în unele cazuri este nevoie de până la 100 de ore pentru ca decesul să se producă".
 
„Aceasta nu este o moarte blândă, pașnică. Doar pare pașnică”, a spus ea, „pentru că nu-și pot mișca mușchii și sunt paralizați”.
 
În 2014, Belgia a devenit prima țară care a legalizat sinuciderea asistată pentru minori. Legea le permite minorilor cu boli în fază terminală care se confruntă cu „suferințe insuportabile” să aibă parte de eutanasiere dacă părinții lor își dau acordul.

Alex Schadenberg, directorul executiv al Coaliției pentru prevenirea eutanasiei, a vorbit anterior pentru LifeSiteNews despre „panta alunecoasă” a eutanasiei legalizate.
 
„Odată ce spui că este în regulă ca medicul să îți facă o injecție letală, nu mai există nici o limită”, a spus Schadenberg. Odată ce uciderea oamenilor este permisă prin lege, „atunci singura întrebare este: cine? Asta este tot ce a mai rămas”.
 
Un articol publicat în The New England Journal of Medicine, intitulat „Recent Trends in Euthanasia and Other End-of-Life Practices in Belgium” („Tendințe recente în eutanasie și alte practici de curmare a vieții în Belgia”), a raportat în 2015 că 6,3% din decesele înregistrate în Flandra au fost „decese asistate de medic.”