ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vicepremierul și ministrul sârb al apărării, Milos Vucevic, a apreciat vineri că opiniile globale cu privire la intervenția NATO din 1999 din Serbia încep să se schimbe, informează Tanjug.

Oficialul sârb a făcut aceste remarci la o conferință internațională organizată la Belgrad la 25 de ani de la lansarea a ceea ce Serbia consideră drept o agresiune a Alianței nord-atlantice, relatează Agerpres. Atacul a fost realizat de SUA sub umbrela unei coaliții NATO dar fără acordul ONU. A fost prima bombardarea a unei capitale europene de după cel de-al Doilea Război Mondial. Scopul: crearea enclavei separatiste musulmane Kosovo și distrugerea completă a puterii fostei Iugoslavii.

Potrivit lui Vucevic, tot mai mulți oameni din întreaga lume gândesc și vorbesc liber în prezent despre cele întâmplate în Serbia acum 25 de ani.

Data de 24 martie 1999 a fost o zi de copleșitoare tristețe din cauza suferinței unui stat suveran și decesului legii internaționale, a subliniat ministrul sârb, asigurând că "Serbia nu-i va uita niciodată pe copiii, civilii și luptătorii care au murit în agresiunea NATO".

El a evocat totodată un "act de nedreptate față de sârbi, care au murit cu milioanele în lupta împotriva fascismului și nazismului, pentru o lume mai bună, și care sunt una dintre națiunile fondatoare ale Ligii națiunilor și ONU". "Nu am fost înfrânți pe câmpul de luptă. Oamenii care au jurat credință patriei au apărat-o până în ultimul moment", a mai spus Vucevic, explicând că la baza intervenției NATO a stat o tentativă de a-i lua Serbiei provincia Kosovo.

"Un sfert de secol mai târziu, este obligația noastră să continuăm să le spunem noilor generații adevărul despre agresiunea NATO asupra Serbiei și Muntenegrului și adevărul despre Kosovo-Metohija", a conchis el.

Ministrul de interne sârb, Bratislav Gasic, a precizat că peste 2.500 de civili și peste 750 de soldați și polițiști au fost uciși în campania de bombardamente de 78 de zile a NATO, care a avariat de asemenea grav infrastructura țării, instituții școlare și medicale.

VIDEO de la aniversarea a 10 ani: