ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ioan Ianolide s-a născut în data de 27 ianuarie 1919, în comuna Dobrotești (județul Teleorman), ca fiu al Ispasiei și al lui Nicolae. A fost arestat în 1941 pentru apartenența la organizația "Frățiile de Cruce”, ispășind 23 de ani de temniță grea în închisorile Aiud, Pitești, Jilava, Târgu Ocna, Galați, Văcărești și Gherla. A fost cel mai bun prieten al lui Valeriu Gafencu, cel numit de Părintele Nicolae Steinhardt "sfântul închisorilor”, fiind unul dintre vârfurile grupului misticilor de la Aiud.

După eliberarea din detenție, Ioan Ianolide, profund îmbunătățit sufletește, scrie în ascuns mii de pagini, despre care spunea că vor fi înțelese și prețuite în mileniul trei. Redăm mai jos un text profetic al fostului deținut politic Ioan Ianolide și îndemnul mărturisitorului către "întoarcerea la Hristos”.

"Deținutul simte că într-un viitor previzibil puterea comunistă va fi anihilată. Și totuși el e trist și îngrijorat. Trist este pentru că vede că aceia care au avut puterea comunizării țării se profilează ca stăpâni și ai lumii ce va veni.

Este îngrijorat pentru că înțelege că se deschid perspectivele unei tiranii mondiale fără oponenți și fără precedent. Vițelul de aur, zeul străvechi se arată azi ca o uzină atotputernică în spiritul omenirii. Lumea se închină mașinii. E o pseudo-religie a dogmelor materiale, a sensului material și a finalității neantice. Statul care va avea monopolul armelor sofisticate, al ingineriei genetice și al tehnicii de determinare a conștiințelor va fi atotputernic și va nimici omenirea. Nimeni nu garantează libertatea oamenilor în această civilizație, nimeni nu poate guverna forțele tehnologice în această civilizație.

De aceea omenirea trăiește pe culmile disperării. Toate problemele lumii se află în Crucea lui Hristos și a creștinilor, câte ori vom rătăci drumul, ori vom lenevi pe cale, să ne înapoiem la Evanghelie și la Duhul Sfânt. Suferințele ce ni se pricinuiesc au menirea biciuiască lenea noastră și să ne lumineze mințile’’.

Ioan Ianolide, 1985


- fragment din volumul lui Ioan Ianolide - "Detinutul profet", ingrijit la Manastirea Diaconesti, Editura Bonifaciu, 2009

Îndemnul lui Ioan Ianolide: "Vorbim din plinul vieții în Hristos, din adâncul celei mai cumplite prigoniri, din experiența dăruirii până la jertfă. Am cunoscut oameni care au realizat plinul uman, sfințenia, mucenicia, dar printr-o cernere cruntă… Am trăit pentru Hristos, am trăit cu Hristos, am trăit în Hristos. Strigăm deci din adâncuri: Hristos este Mântuitorul! Hristos lipsește lumii! Deci toți, oricare ați fi, întoarceți-vă la Hristos!” (text preluat din albumul "Fericiți cei prigoniți – martiri ai temnițelor românești”)

Vedeți Ioan Ianolide: ÎNTOARCEREA LA HRISTOS – PREDANIE A SFINȚILOR ROMÂNI DIN ÎNCHISORI (PDF). VIDEO: Părintele Justin citind din Ianolide despre Gafencu