ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 
S-au scurs 31 de ani de la moartea năpraznică a artiștilor Doina și Ion Aldea-Teodorovici. Artiștii basarabeni și-au pierdut viața în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, într-un accident de mașinã suspect în timp ce se întorceau de la București la Chișinau. Cei doi artiști, flăcării vii ale românismului, sunt comemorați la București, Chișinãu și la Coșereni, așa cum se întâmplă în fiecare an în preajma acestei zile.

În noaptea de 29/30 octombrie 1992, la orele 2.30, mașina în care se deplasau Ion și Doina Aldea-Teodorovici spre Chișinău a intrat într-un copac în apropierea localității Coșereni, la 49 de kilometri de București, România. În mașină se aflau patru persoane, șoferul și însoțitorul au scăpat fără nici o zgârietură în timp ce Ion și Doina, aflați pe bancheta din spate, au fost striviți între greutatea mașinii și copacii de pe marginea drumului.

Ion Aldea Teodorovici cântăreț și compozitor din Republica Moldova a cântat în duet cu soția sa, Doina, fiind lansați la o seară de creație a marelui poet Grigore Vieru. Ion Aldea Teodorovici a activat la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. În 1987 i s-a conferit titlul onorific de Artist Emerit al Republicii Moldova. A optat pentru revenirea la limba română și grafia latină. Soții Ion și Doina Aldea Teodorovici au fost primii în Moldova  anilor 90 care au cântat despre limba română și Eminescu.

La 27 august 1991, Ion și Doina Aldea-Teodorovici au cântat pentru Suveranitate și Independență la Marea Adunare Națională, apoi au plecat, imediat, la Festivalul de la Mamaia, unde Doina avea să spună: „Vin aici direct din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, să vă aduc salutul libertății noastre”.

În mai 1992, împreună cu poeții Grigore Vieru și Adrian Păunescu, au cântat în fața luptătorilor din războiul de pe Nistru, pentru a le ridica moralul. S-au aflat la o distanță de circa 300 de metri de tancurile și lunetele inamicilor (video mai jos).

Ion Aldea-Teodorovici a scris peste 300 de cântece patriotice, lirice, și pentru copii. Cele mai cunoscute piese a marilor artiști până în ziua de astăzi sunt: „Maluri de Prut”, „Suveranitate”, „Eminescu”, „Trei Culori”, „Limba română”, „Pentru ea”, „Reaprindeți candela”.
 
Dumnezeu să-i aibă în rând cu Drepții Săi și ai Neamului Românesc!
 
Vedeți mai jos, de la 1 h. 55 min., imagini fabuloase cu cei doi artiști și poeții Adrian Păunescu și Grigore Vieru (la rândul lui mort într-un accident de mașină), pe frontul din Transnistria, la 29 mai 1992 (concertul continuă de la 2 h. 43 min.):