ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Producătorul farmaceutic AstraZeneca a raportat joi un profit de 3,2 miliarde de dolari pentru 2020, mai mult decât dublu comparativ cu 2019, într-un an marcat de o pandemie de coronavirus împotriva căreia grupul britanic a pus la punct un vaccin împreună cu Universitatea Oxford, transmite AFP, citată de Știri pe Surse.

De asemenea, vânzările grupului AstraZeneca au crescut cu 9% până la 26,6 miliarde de dolari, grație noilor medicamente și cererii puternice pentru produsele împotriva problemelor generate de virus, cum este astmul. Această creștere a compensat scăderea veniturilor generate de alte produse, în cazul cărora distribuția către pacienți a fost încetinită de pandemie, în special în oncologie, ca urmare a amânării tratamentelor oncologice în favoarea celor împotriva coronavirusului.

„Reușita medicamentelor aflate în dezvoltare, accelerarea performanțelor companiei noastre și progresul vaccinului împotriva Covid-19 arată ceea ce putem realiza, în timp ce proiectul de achiziționare a Alexion pentru 39 miliarde de dolari vizează accelerarea evoluției noastre comerciale și științifice”, a explicat directorul general al AstraZeneca, Pascal Soriot.

Pentru 2021, compania preconizează o creștere a veniturilor cu câteva procente și un profit mai mare decât în 2020, însă aceste previziuni nu iau în calcul deocamdată vânzările de vaccinuri contra virusului, pentru care va începe să publice rezultate începând din trimestrul următor.

Pe de altă parte, concurenții de la Pfizer și ModeRNA ar putea genera 32 de miliarde de dolari în 2021 din profituri provenite din vânzarea vaccinurilor Covid-19, arată analiștii Wall Street, citați de CNN. Luată de una singură, compania Pfizer ar putea genera 19 miliarde de dolari în 2021 din vânzarea vaccinurilor, precum și alte 9,3 miliarde în 2022 și 2023, pe măsură ce omenirea va continua să se vaccineze.

Revenind la AstraZeneca, aceasta reamintește că în luna decembrie a primit aprobarea de urgență pentru a începe să își distribuire vaccinul în Marea Britanie, urmată de India, Argentina, Mexic, Maroc și Agenția Europeană a Medicamentului. Totodată, compania a demarat cea de-a treia fază de testare pentru un medicament pe bază de anticorpi contra Covid-19.

AstraZeneca s-a angajat să pună la dispoziție 170 de milioane doze de vaccin în 190 de țări.

Cu o eficiență medie evaluată în prezent la 70%, vaccinul AstraZeneca/Oxford se situează sub performanțele atribuite Pfizer/BioNTech sau ModeRNA, care se laudă cu o eficacitate de peste 90%, dar care au cauzat multiple reacții adverse și chiar decese. 

În schimb, vaccinul AstraZeneca folosește o tehnologie mai tradițională, care îl face să fie mai puțin costisitor, mai ușor de stocat și, deci, mai adaptat campaniilor de vaccinare în masă.

În România, cea de-a doua tranșă de vaccin AstraZeneca, 92.400 de doze, sosește joi pe cale terestră, a informat CNCAV.