ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Se împlinesc 31 de ani de la recunoașterea reactivării Mitropoliei Basarabiei de Patriarhia Română. Evenimentul istoric a avut loc în data de 19 decembrie 1992.

Adunarea Eparhială constituită la Chișinău a hotărât în data de 14 septembrie 1992 reactivarea Mitropoliei Basarabiei, care a existat din 1925, fiind sancționată prin Decretul Regal nr. 1942 din 4 mai 1925.  A funcționat până în anul 1944 inclusiv.

Preasfințitul Petru Păduraru, Episcop de Bălți, a fost ales locțiitor de mitropolit al Mitropoliei Autonome a Basarabiei de stil vechi.

Adunarea Eparhială a hotărât, în numele clerului și credincioșilor din Basarabia, revenirea la canonicitate a Mitropoliei Basarabiei și trimiterea la București a unei delegații, alcătuită din clerici și mireni, pentru a adresa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române rugămintea ca Mitropolia Basarabiei să revină la rosturile ei canonice și să-și reia activitatea sub jurisdicția de drept a Sfântului Sinod al Bisericii strămoșești a neamului românesc.

În data de 19 decembrie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat act, cu binecuvântare, de reactivarea Mitropoliei Basarabiei și printr-un Act Patriarhal și Sinodal a recunoscut această Mitropolie ca autonomă și de stil vechi, făcând parte integrantă din trupul Bisericii Ortodoxe Române și având reședința în Chișinău.

„Prin reactivarea Mitropoliei Basarabiei se săvârșește astăzi un act sfânt de adevăr și dreptate, care reîntregește plinătatea comuniunii de credință strămoșească și gândire românească”, se precizează în Actul Patriarhal și Sinodal.

Preasfințitul Părinte Petru (Păduraru), fostul episcop de Bălți al Mitropoliei Chișinăului, a devenit în 1992 locțiitor și mai apoi, în octombrie 1995, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, cu drept de jurisdicție extrateritorială asupra românilor ortodocși din diaspora de răsărit. (Basilica)