ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urmă cu 31 de ani, pe 13 iunie 1987, Elena Ceaușescu venea pe șantierul din Piața Unirii. Un inginer i-a prezentat planul de a lăsa biserica Sfânta Vineri în incinta unor blocuri. Tovarășa a replicat: „Jos porcăria!”

Soldații nu au avut curajul să o demoleze, au fost aduși pușcăriași de drept comun. Grupuri dintre aceștia la rândul lor nu au vrut să participe, mai ales după ce primul care s-a urcat să lege de turlă o funie a căzut de pe acoperiș. 

A durat trei zile, șantierul era păzit de două rânduri de securiști și milițieni. Lumea vroia să ia cărămizi, bucăți de pictură. Sub altar s-a găsit un sipet brodat în lemn și un testament al Jupânesei Iana: „Cine se atinge de biserică, să moară în prima zi de Crăciun”.

Astăzi din fericire o altă biserică cu hramul Cuvioasei Paraschiva s-a ridicat în Piața Unirii, la câteva sute de metri de altarul vechii biserici Sfânta Vineri. O placă memorială amintește la intrarea într-un bloc de vechiul lăcaș de cult. 

20 de biserici au căzut în București sub lama buldozerelor în timpul regimului comunist, cinci dintre acestea doar pe dealul Parlamentului. Catedrala ce se va ridica va avea cinci altare ca simbol al renașterii vechilor biserici.