32 de ani de la hirotonirea ca arhiereu a Patriarhului Daniel

Patriarhul Daniel a aniversat vineri, 4 martie, 32 de ani de la hirotonirea ca arhiereu, informează agenția de știri Basilica.
A fost hirotonit Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, cu titulatura de Lugojanul, în prima duminică din Postul Mare a anului 1990.
Trei luni mai târziu devenea Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.
Patriarhul Daniel s-a născut în 1951, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, fiind al treilea copil în familia învățătorului Alexe și Stela Ciobotea.
După ce a absolvit studii doctorale de teologie sub coordonarea Părintelui Dumitru Stăniloae la București și apoi la Strasbourg, Dan-Ilie Ciobotea intra în monahism cu numele Daniel la vârsta de 36 de ani. A intrat în viața monahală în 1987 la Mănăstirea Sihăstria, avându-l ca naș de călugărie pe Părintele Cleopa Ilie.
Ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a avut numeroase proiecte de succes în plan pastoral, administrativ și academic. Dintre acestea, amintim demersurile de consolidare și restaurare a Catedralei Mitropolitane din Iași, fondarea Centrului de Diagnostic și Tratament Providența. În anul 2008, centrul a devenit primul spital al Bisericii cu o structură avizată de Ministerul Sănătății de 102 paturi.
În luna septembrie a anului 2007 a devenit Patriarh al României.
Construirea Catedralei Naționale este unul din proiectele de referință ale Patriarhului Daniel, proiect pe care l-a asumat ca mandat primit de la înaintași.
Frământările referitoare la zidirea unei Catedrale de referință pentru spațiul românesc au apărut acum peste 130 ani în timpul Regelui Carol I. Toți conducătorii Bisericii Ortodoxe Române au avut visul de a ridica lăcașul de cult reprezentativ pentru ortodoxia și țara românească. În vremuri cu multe încercări, idealul a devenit fezabil în timpul misiunii asumate de Patriarhul Daniel la conducerea Bisericii.
Catedrala Națională încununează multe alte proiecte de importanță majoră pentru viața Bisericii Ortodoxe Române.
Mai multe detalii, în biografia Patriarhului Daniel.
Susține ActiveNews

Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
la lupta pentru Adevăr!
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pe același subiect
Recomandările noastre

Rafael Udriște: GENERAȚIA SFINTEI CRUCI - Crucea de lemn de la Universitate, purtată pe umeri de la Chișinău la București, este declarația de dragoste pe care generația mea o face, în fiecare zi, României

27 martie: Basarabia „se unește pentru totdeauna cu Mama sa, România”. Aproape toți cei care au votat Unirea au fost apoi vânați de bolșevici și au sfârșit în lagărele sovietice. Ei sunt Martirii Basarabiei, Martirii Unirii. Să nu-i uităm niciodată!
Secțiuni: Biserica Cultură Prima pagină Știri
Locații: România
Subiecte: Aniversare
Organizații: Biserica Ortodoxă Română Catedrala Națională Patriarhia Română
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)