ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Părintele Arsenie Boca a fost comemorat duminică, 28 noiembrie, în localitatea giurgiuveană Drăgănescu, de lângă orașul Mihăilești, cu ocazia împlinirii celor 32 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. Evenimentul din Duminica a XXX-a după Rusalii a început cu Sfânta Liturghie, oficiată de PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, împreună cu un sobor de preoți, în altarul de vară de lângă  biserica Sf. Nicolae a Parohiei Drăgănescu din județul Giurgiu. 

Cu acest prilej, Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură despre viața și activitatea părintelui Arsenie Boca.
 
Părintele Arsenie Boca a fost un slujitor al sfântului altar, un adevărat propovăduitor al Evangheliei, un mărturisitor al neamului și un luptător pentru apărarea dreptei credințe.
 
„Este important să știți că Biserica noastră nu l-a caterisit. Biserica noastră, care într-un final îl va canoniza, pentru că, înainte de toate, el este canonizat de popor, iar poporul nu greșește. Unui ierarh din Țara Maramureșului i-a zis un țăran: No, vlădica, să meri unde mere turma! Că dacă n-oi mere unde mere turma, o să rătăcești, i-a zis! Or poporul nu rătăcește, poporul nu este în greșeli dogmatice, poporul nu este eretic niciodată! Pentru că poporul ascultă de preot, care știe învățătura de credință corectă, ortodoxă, și o practică!
 
În aceste două instituții deja amintite, în Armată și în Biserică, noi vorbim de virtuți, de iubirea de neam, de țară, virtuți care vin din legea divină, din legea dumnezeiască. Or, dacă noi ne iubim țara și poporul, neamul, patria, noi știm de unde venim și de unde ne revendicăm, nu am venit așa ca unele curente protestante sau ideologii care s-au insinuat pervers în societatea românească și îi zăpăcesc pe copii de cap și pe tinerii care nu sunt ancorați nu doar în credință, ci nici în tradiția românească autentic ortodoxă! (...)
 
Poporul ăsta născut din Evanghelie și care a zămislit sfinți ca Părintele Arsenie Boca și mulți, mulți alții, mărturisitori din toate timpurile, cred foarte mult că cei care au murit în temnițele comuniste și în deportări și prigoniți și nedreptățiți în Siberii de tot felul, din pământul ăsta sfânt al țării, despre care vorbea mitropolitul Bartolomeu Anania, nu ne lasă să pierim!
 
Eu nu cunosc decât o Românie frumoasă și oamenii cu care ne întâlnim noi, oamenii și românii pe care-i cunosc eu sunt oameni frumoși, oameni autentici, oameni care nu riscă și nu fac escapade în ideologii și în prostii străine de duh și de neam, pentru că se gândesc în primul rând la mama și la tata. Și când și credința noastră este pusă la încercare, noi ne gândim la Părintele Arsenie Boca”, a explicat ierarhul Giurgiului. Puteți urmări întreaga predică rostită de acesta la Biserica Drăgănescu în filmarea de mai jos. VIDEO:


Chiriarhul a apreciat activitatea părintelui Răzvan Lucian Petcu, parohul bisericii și l-a felicitat pentru lucrările făcute și pentru buna organizare a acestui eveniment important din parohie. La rândul său, părintele i-a mulțumit PS Ambrozie pentru binecuvântări. 
 
În continuare, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, părintele Savian Bunescu, părintele Arsenie Boca și părinții acestuia, Iosif și  Creștina, precum și pentru ctitorii bisericii Drăgănescu, trecuți la cele veșnice.

Chiriarhul le-a dăruit credincioșilor iconițe și ultimul număr al revistei „Familia Ortodoxă".

Ridicată în anul 1870, Biserica „Sf. Ierarh Nicolae" din localitatea Drăgănescu, județul Giurgiu, este foarte strâns legată de marele duhovnic al secolului XX, părintele Arsenie Boca. Din 1968, aici timp de 15 ani părintele Arsenie a realizat pictura acestui sfânt locaș. Deși a respectat liniile generale ale erminiei bisericești, părintele Arsenie a inserat elemente cu un vădit conținut catehetic, adaptat la cerințele și problemele oamenilor contemporani. De asemenea, scenele sunt însoțite de pasaje biblice sau de cuvinte ale părintelui, ziditoare pentru toți cei ce trec pragul acestei biserici.
PS Amborzie la Biserica din Drăgnescu, pictată de Părintele Arsenie Boca, pe 28 noiembrie 2021

Vezi galeria PS Amborzie la Biserica din Drăgnescu, pictată de Părintele Arsenie Boca, pe 28 noiembrie 2021