ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



”35 de ani în veșnicie: Părintele Elefterie, chip al jertfei tăcute

În lumina binecuvântată a unei zile de primăvară, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârșit Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent – loc cu adânci rădăcini duhovnicești și izvoare de har pentru neamul nostru.
După slujbă, inimile s-au unit în rugăciune de pomenire pentru părintele Elefterie, ctitorul și păstorul de suflete care, cu 35 de ani în urmă, a plecat la Domnul. În liniștea și taina mănăstirii, glasurile s-au înălțat întru veșnică amintire, iar lacrimile tăcute ale celor care l-au cunoscut sau doar i-au simțit lucrarea au devenit mărturie a unei vieți închinate lui Hristos.”

Sfânta Mănăstire Dervent transmite următorul mesaj credincioșilor, cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui Elefterie Mihail, primul stareț al Mănăstirii:

 ”Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, s-a aflat astăzi în mijlocul obștii monahale a Mănăstirii Dervent, din județul Constanța. Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica nouă a mănăstirii, ocrotită de Sfântul Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești. În continuare, ierarhul a oficiat o slujbă de pomenire, la împlinirea a 35 de ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui Schiarhimandrit Elefterie Mihail, primul Stareț al Mănăstirii. 

PĂRINTELE ARHIMANDRIT ELEFTERIE MIHAIL - DOCTOR AL TRUPURILOR ȘI AL SUFLETELOR 

Arhimandritul Elefterie Mihail s-a născut pe 11 noiembrie 1900 în Leaskovo, Bulgaria, și a intrat în anul 1932 în Mănăstirea Balaciu, unde a fost călugărit în anul 1933. Din 1934, a fost trimis la Dervent pentru a-l ajuta pe starețul Anastasie Negară, iar în februarie 1938 a fost numit stareț. Pe 2 februarie 1959, a fost scos din viața monahală de regimul ateist și a fost nevoit să lucreze la I.A.S. 9 Mai Tulcea. În toamna anului 1969, este reprimit în monahism și numit preot slujitor și duhovnic la Mănăstirea Agapia Veche. În 1985, este mutat la Mănăstirea Secu. Pe 2 februarie 1990, se reîntoarce și redeschide Mănăstirea Dervent și la 12 mai 1990 își dă sufletul cu pace în mâinile lui Hristos.

Părintele Elefterie, Marele Ctitor al Mănăstirii Dervent, a fost un preot și duhovnic râvnitor fiind un model pentru toți cei care l-au cunoscut.

Avea darul vindecării bolilor trupești, dobândit din tinerețe, reușind să vindece mulți bolnavi cu rugăciunea, cu postul și cu plante medicinale. Fiind foarte râvnitor pentru Hristos, era un mare postitor și rugător pentru lume și avea râvna și bucuria Sfintei Liturghii zilnice. Întrecea pe mulți cu înfrânarea, cu nevoința, cu rânduiala de chilie, cu smerenia și cu milostenia. Harisma omeniei inunda sufletul său, arătând lumii cum poate fi iubit și înțeles mai bine și mai ușor Dumnezeu prin dragostea de aproapele. Avea și darul postirii și al înainte-vederii.

Odihnește-te în pace, Preacuvioase Părinte Elefterie, și roagă-te pentru noi către Preamilostivul Dumnezeu!”