ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Andrei, arhiepiscopul Cretei, pomenit în calendarul creștin-ortodox la 4 iulie, s-a născut la Damasc, în anul 660. De la o vârstă fragedă a fost făcut diacon de către Patriarhul Ierusalimului și a participat la Sinodul al 6-lea Ecumenic din 680-681, fiind trimis cu mărturisirea de credință a Bisericii din Ierusalim la acest sinod. 

După o vreme a fost ales episcop în Creta. El a alcătuit cărți pline de înțelepciune, în care s-a arătat cuvântător iscusit și insuflat de Dumnezeu. 

Pe lângă alte scrieri, Sfântul Andrei a alcătuit Canonul cel Mare, care se citește în Postul Sfintelor Paști. Și-a păstorit credincioșii cu frică de Dumnezeu, fiind tuturor pildă vie și jertfelnică de dăruire. 
 
„El a alcătuit cu mult meșteșug în versuri și muzică multe canoane și tropare, cu care nu numai că luminează praznicele și îndeamnă pe creștini la dumnezeiasca veselie și bucurie, ci le pricinuiește și umilință și îi face pe cei ce le cântă și le citesc să verse șiroaie de lacrimi. Iar pe lângă celelalte, a alcătuit și Canonul cel Mare și vrednic de laudă din întâia și a cincea săptămână a marelui post al Sfintelor Paști, care nu numai că pricinuiește pocăință și umilință, dar și multă învățătură, căci învăță pe creștini cu ce așezare se cade a citi sfințitele istorii ale dumnezeieștii Scripturi, și cum se cade a le folosi pe dânsele ca materie și pricină de mai înalte priviri. Dar sfântul nu numai cu cuvintele sale a împodobit păstoria sa și a veselit orice Biserică a creștinilor, ci și cu lucruri și cu isprăvi de mare cuviință, pentru că el a înnoit bisericile cele dărăpănate ale lui Dumnezeu și le-a tocmit cu ajutor bogat și cinstit. Și a zidit din temelie o biserică foarte frumoasă, în cinstea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria, numind-o pe dânsa Vlaherna.”, se scrie în Viețile Sfinților, după cum este citat în Doxologia.

Tot în această zi pomenim pe Sfânta Cuvioasă Marta, mama Sfântului Simeon din Muntele Minunat (sec. 6), care a viețuit făcând multe fapte bune și primind străinii. Ea avea multă credință în Maica Domnului, care îi vestise dulceața veșnicelor bunătăți ce o așteptau în Împărăția cerurilor. 

Și mutându-se de la cele pământești, s-a arătat celor care păzeau moaștele ei, făcându-i să se bucure și zicându-le că a luat mare dar de la Dumnezeu și că se află în lumină și în nespusă bucurie, nu numai pentru rugăciunile fiului ei, Sfântul Simeon din Muntele Minunat, ci și pentru că a suferit pentru Dumnezeu multe ispite și necazuri, scrie Ziarul Lumina.
 
VIDEO Canonul Sfântului Andrei Criteanul - Integral: