ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a adoptat miercuri în ședința de lucru desfășurată la Palatul Patriarhiei 5 noi hotărâri. Printre acestea se numără: înscrierea numelui Sfântului Cuvios Nichifor cel Lepros în calendarul BOR cu zi de prăznuire pe 4 ianuarie (este vorba de un sfânt grec considerat protector împotriva molimelor, vindecător de boli, pe care evlavia populară l-a cinstit adeseori în pandemie, n.m.); aprobarea unei hotărâri privind incompatibilitatea slujirii clericale cu funcțiile și/sau demnitățile publice; reamintirea principiului canonic potrivit căruia hirotoniile se fac de către chiriarh doar pentru parohii și mănăstiri din eparhia pe care o păstorește; aprobarea înființării a două noi parohii pentru comunitățile ortodoxe române din străinătate și condamnarea tentativelor de implementare a obligativității „educației sexuale” în școli, precum și condamnarea adoptării de către europarlamentarii români a Raportului Matić (care definește pruncuciderea ca „drept” al femeii și promovează ideologia gender, potrivit căreia genul ține de identitate și nu de biologie, deci poate fi schimbat și redefinit oricând).

Biroul de Presă al Patriarhiei Române informează că în ziua de miercuri, 21 iulie 2021, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

 Au fost luate următoarele hotărâri: 
 
    1. Înscrierea numelui Sfântului Cuvios Nichifor cel Lepros în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, în ziua de 4 ianuarie și aprobarea textului Sinaxarului, Troparului, Condacului, Slujbei, Acatistului și Paraclisului acestuia.
 
 

    2. Aprobarea hotărârii Permanenței Consiliului Național Bisericesc din ziua de joi, 4 martie 2021, referitoare la incompatibilitatea slujirii clericale cu funcțiile și/sau demnitățile publice, în conformitate cu hotărârea Sfântului Sinod nr. 1676 din 6 martie 2008, care precizează că „arhiereului, preotului, diaconului, monahiei și monahului din Biserica Ortodoxă Română, le este interzis să ocupe funcții de demnitar/înalt funcționar public la nivel central sau local, în Statul român sau în alte state”.

    3. Sfântul Sinod a reamintit că, potrivit sfintelor canoane, hirotoniile în treptele de diacon și de preot în Biserica Ortodoxă Română se pot săvârși de către chiriarh doar pentru parohii și mănăstiri din eparhia pe care o păstorește conform prevederilor statutare. Ierarhul care va hirotoni un candidat aparținând altei eparhii decât cea pe care o păstorește, fără încuviințarea ierarhului de la care provine candidatul, va fi trimis în judecata Consistoriului arhieresc prim, iar hirotonia va fi declarată nulă.

    4. A fost aprobată înființarea a două noi parohii pentru comunitățile ortodoxe române din Ljubljana (Slovenia) și din Dubai (Emiratele Arabe Unite). Ambele parohii vor fi sub directa autoritate a Patriarhiei Române. 

    5. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat act cu îngrijorare de recentele încercări de implementare a „educației sexuale”, cu caracter obligatoriu, în învățământul românesc, precum și de rezoluția Parlamentului European, din ziua de 24 iunie 2021, intitulată: Situația sănătății sexuale și reproductive și a drepturilor aferente în UE, în contextul sănătății femeilor (Raportul Matić).
    
Patriarhia Română își reafirmă poziția sa cu privire la păstrarea caracterului opțional al orelor care vizează „educația pentru viață” și avertizează asupra riscurilor unei „educații sexuale” cu un  conținut ideologic potrivnic valorilor familiei creștine și inadecvat vârstei copiilor. 

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews