O asociație din Cluj-Napoca vrea să construiască o casă dacică clasică din bârne de lemn și acoperiș de stuf în cadrul unui parc tematic local. 

Muzeograful Ana Maria Gruia, membru fondator al Asociației "Virtus Antiqua" Cluj-Napoca, a declarat, sâmbătă, la o acțiune de strângere de fonduri, că proiectul se desfășoară pe un hectar în Camp Virtus de lângă Cluj-Napoca, fiind necesare materiale de construcții precum lemn, piatră sau stuf, potrivit Mediafax.

" Primul obiectiv va fi casa dacică, după un model autentic din Munții Orăștiei. Va fi o structură din bârne de lemn, cu acoperiș de paie sau stuf, cu vatră din piatră. Casa va avea circa 25 de metri pătrați, iar costurile de realizare sunt estimate la 5.000 de euro. De asemenea, vom mai construi un bordei semi-îngropat, un cuptor pentru pâine, un cuptor de ars ceramică și o forjă. Sperăm să începem construirea casei dacice în primăvara anului viitor”, a spus Gruia. Potrivit acesteia, o familie dacică extinsă ocupa o astfel de casă în care locuiau până la zece persoane într-o singură încăpere.

Asociația din Cluj-Napoca a pregătit, sâmbătă, pentru degustare, un terci dacic la ceaun, cu mei, linte, boabe de muștar, arpacaș și grâu și ciolan de miel, iar clujenii au putut să tragă cu arcul și praștia antică, să probeze costume, echipamente și arme dacice, sau să se întreacă la aruncatul bușteanului sau tras de funie.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews