ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Administratorul unei terase situate în Piațeta Cazino din Mamaia a fost amendat de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) cu 5.000 de lei pentru că nu a încheiat programul duminică seara, la ora 23:00, conform noilor reglementări ale Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), informează IPJ Constanța.

„În cursul zilei de luni, reprezentanții ITM Constanța au luat măsura sancționării contravenționale a unui operator economic din stațiunea Mamaia (zona Piațetei Cazino), cu amenda în valoare de 5.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor legale privind programul de lucru din data de 2 august”, se arată într-o informare a IPJ Constanța, citată de Agerpres

„Sub autoritatea Instituției Prefectului, polițiști din cadrul I.P.J. Constanța, jandarmi, polițiști locali, precum și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitar-Veterinare, Direcției de Sănătate Publică și cei de la Protecția Consumatorului au continuat activitățile de verificare a respectării normelor legale impuse pe perioada stării de alertă, în zonele aglomerate, precum piețe, terase sau cluburi în aer liber, dar și în mijloacele de transport în comun.

Aproximativ 250 de polițiști, jandarmi, pompieri și reprezentanți ai organelor abilitate de control din județul Constanța au acționat, noaptea trecută, pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară, în vederea prevenirii și limitării infectarii cu virusul Covid-19, în principalele zone aglomerate din județul Constanța.

Cu ocazia controalelor au fost verificate 103 societăți comerciale și au fost aplicate 62 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 148.000 de lei, dintre care 20 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, 5 la O.G. 21/1992 privind protecția consumatorilor, 4 pentru activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite și 10 pentru fapte de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

De asemenea, au fost identificate și sancționate 2 societăți comerciale de pe raza stațiunii Mamaia, care nu au respectat măsurile de diminuare a impactului riscurilor, potrivit Legii 55/2020, cu amendă în valoare totală de 9.000 de lei”, se arată într-un comunicat de presă al IPJ Constanța

Polițiștii susțin că scopul acestor activități este responsabilizarea cetățenilor privind respectarea măsurilor de protecție sanitară și a normelor de protecție împotriva răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus. Cu toate acestea, la fel cum s-a constatat și în perioada stării de urgență, aplicarea amenzii maxime din prima verificare și recurgerea cu predilecție la măsuri coercitive în locul celor constructive lasă loc bănuielilor de abuz de putere și chiar de „normă” impusă polițiștilor la cuantumul amenzilor.