ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sesiunea științifică „Neagoe Basarab - 500 de ani de la moarte”' se va desfășura, miercuri, începând cu ora 11:00, în Amfiteatrul '„Ion Heliade Rădulescu'” al Bibliotecii Academiei Române, informează Agerpres.

Organizată de Academia Română, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, sesiunea va fi deschisă de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei.

Vor susține prelegeri arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Calinic, acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, acad. Eugen Simion, președintele Secției de filologie și literatură a Academiei Române, prof. dr. Dan Zamfirescu.

Întâlnirea va fi moderată de prof. univ. dr. Ioan Cristescu, director general al MNLR.

Născut la finalul secolului al XV-lea, Sfântul Neagoe Basarab a avut credința sădită în inimă de către mama lui, iar Mănăstirea Bistrița din Oltenia, ctitorie a străbunicilor săi, i-a fost școală duhovnicească. Învățând de la Sfântul Nifon al Constantinopolului rugăciunea isihastă – întrucât Sfântul Nifon se ocupa atunci de reorganizarea vieții bisericești –, Sfântul Neagoe a primit multe daruri de la Dumnezeu, fiind numit Domnitor și Voievod al Țării Românești.

Făcând donații generoase mănăstirilor, în timpul domniei sale fiind ctitorită Mănăstirea Curtea de Argeș, Sfântul Neagoe Basarab a lăsat moștenire și prima creație de valoare universală a literaturii române, Învățăturile către fiul lui, Theodosie. Trecând în pace la cele veșnice, sfintele sale moaște au fost puse spre închinare la Mănăstirea Curtea de Argeș, potrivit Doxologia.ro