Duminică, 6 august, va avea loc proclamarea oficială a canonizării Sfântului Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravul. Ceremonia se va desfășura la Mănăstirea Robaia din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, după oficierea Sfintei Liturghii.

Programul liturgic al evenimentului va debuta sâmbătă, 5 august 2017, cu oficierea Slujbei Privegherii, începând cu ora 17:00. Ceremonialul religios va avea loc în altarul de vară al așezământului monahal argeșean.

A doua zi, duminică 6 august 2017, un sobor de arhierei ai Bisericii noastre va oficia Sfânta Liturghie, urmată de proclamarea oficială a canonizării Sfântului Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravul.

Hotărârea canonizării Cuviosului Pafnutie a fost adoptată în cadrul ședinței Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române întrunit în perioada 4-5 iulie 2017, la Reședința Patriarhală.

Făcând referire la viața pictorului, Patriarhul Daniel a evidențiat că i s-a zis «Mutul» nu pentru că era mut, ci pentru că picta numai în stare de rugăciune a minții sau a inimii și dacă se întâmpla să vorbească oprea lucrarea până în ziua următoare. El a fost în atenția noastră pentru canonizare nu doar pentru că era un mare artist, ci în primul rând pentru că era un rugător.

Pictorul Pârvu Mutu, reprezentant de seamă al stilului brâncovenesc, a trăit în perioada 1657-1735, fiind născut în Câmpulung Muscel. Spre sfârșitul vieții a fost tuns în monahism, primind numele de Pafnutie.