ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Anul acesta se împlinesc 70 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului de Adunarea Generală a Națiunilor Unite. Actul tradus în prezent în peste 500 de limbi cuprinde mențiuni despre căsătorie și instituția familiei. Potrivit articolului 16, aliniatul 3, familia constituie „elementul natural și fundamental al societății și are dreptul la ocrotire din partea societății și a statului”.

Acest document aprobat în cadrul celei de-a treia sesiuni a Adunării Generale a ONU, în 16 decembrie 1948, a fost conceput „ca ideal comun spre care trebuie să tindă toate popoarele și toate națiunile, pentru ca toate persoanele și toate organismele societății să se străduiască, având această Declarație permanent în minte, ca prin învățătură și educație să dezvolte respectul pentru aceste drepturi și libertăți și să asigure prin măsuri progresive, de ordin național și internațional, recunoașterea și aplicarea lor universală și efectivă, atât în sânul popoarelor statelor membre, cât și al celor din teritoriile aflate sub jurisdicția lor”.

În acest sens, același document stipulează în articolul 16 că familia este formată prin căsătoria liber consimțită de un bărbat și o femeie:

„Cu începere de la împlinirea vârstei legale, bărbatul și femeia, fără nici o restricție în ce privește rasa, naționalitatea sau religia, au dreptul de a se căsători și de a întemeia o familie. Ei au drepturi egale la contractarea căsătoriei, în decursul căsătoriei și la desfacerea ei”.

Despre importanța acestui document a reamintit recent Patriarhul Ecumenic în mesajul de Crăciun. El a reamintit că actul adoptat acum 70 de ani cuprinde cele mai înalte idealuri ale omenirii care ar trebui respectate de fiecare popor și stat. De asemenea, Sanctitatea Sa a tras un semnal de alarmă precizând că, din nefericire, „încălcarea acestei Declarații continuă, în timp ce diferite abuzuri și interpretări greșite intenționate ale drepturilor omului subminează respectarea și realizarea lor”.

România a semnat Declarația Universală a Drepturilor Omului în 14 decembrie 1955, atunci când a fost admisă în rândul statelor membre ONU.

În țara noastră, Coaliția pentru Familie a făcut demersuri privind modificarea Constituției în ceea ce privește definirea clară a noțiunii de familie.

La finalul lunii noiembrie a anului 2015, în Monitorul Oficial a fost publicat proiectul de lege prin care se propune modificarea actualului art. 48, alin. 1, din Constituție, cu formularea următoare: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Biserica Ortodoxă Română sprijină în mod natural demersul Coaliției pentru Familie, în spiritul învățăturilor creștine și al valorilor fundamentale românești privind familia, ocrotirea și creșterea copiilor, dar nu este nici inițiatoarea, nici organizatoarea acestei acțiuni.