ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 23 aprilie s-au împlinit  75 de ani de la trecerea la cele veșnice a preotului militar ortodox Ignatie Borza. Acesta s-a născut la 6 martie 1890 la Carei. După studiile liceale de la Beiuș, a urmat teologia la Oradea. Din 1929 a slujit în localitatea natală, Carei.

Peste câțiva ani, va face parte din din comitetul vicearhidiaconal Satu Mare. A fost președinte al comitetului Școlii Elementare de stat din Carei, predând teologia ortodoxă la Liceul „Vasile Lucaciu”.

Foarte activ pe tărâm cultural, a fost membru pe viață al ASTRA. După Diktatul de la Viena, a fost arestat de trupele horthyste, fiind apoi obligat să treacă în teritoriile românești neocupate.

Numele său apare  pe  Monumentul comemorativ al refugiaților și expulzaților careieni din 1940, singurul din țară ridicat în memoria suferinzilor ororilor din 1940, monument refuzat a fi amplasat pe terenul bisericii din centrul orașului.

Numele său nu a fost pomenit în bisericile din orașul său natal la 75 de ani de la înveșnicirea sa.

Date suplimentare despre activitatea lui Ignatie Borza, primul Protopop ortodox al Careiului, găsim în  prezentarea monografică a Municipiului Carei, al cărei autor este Ioan Bota.
 

Întreținem an de an mormântul său, mai ales acum, când există tendința de a se desființa mormintele personalităților românești din cimitirul central careian.
 

Odihnă veșnică părintelui Ignatie Borza!

În veci pomenirea lui!

Conducerea  ASTRA, Despărțământul  „Aurel Coza” Carei, citată de Buletin de Carei.