8 miniștri de Justiție cer INVESTIGAREA CRIMELOR COMUNISMULUI de către UN TRIBUNAL INTERNAŢIONAL. Condamnăm și noi comunismul mai cu talent, domnule ministru Cazanciuc?

Miniștrii Justiţiei din opt ţări au semnat, zilele trecute, o declaraţie comună despre necesitatea înfiinţării unui tribunal internaţional pentru investigarea crimelor comunismului.
Iniţiativa a fost înaintată de către ministrul Justiţiei din Estonia, Urmas Reinsalu, în cadrul conferinţei internaţionale de la Tallinn, dedicată împlinirii a 76 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov.„Trebuie să estimăm crimele regimurilor comuniste la nivel internaţional și să le condamnămîmpreună. În prezent, crimele comise de regimurile comuniste sunt în afara jurisdicţiei tribunalelor internaţionale. De aceea, propunem încheierea unui acord interstatal, în baza căruia să fie înfiinţat untribunal internaţional care să investigheze crimele comunismului, în același mod în care au fostinvestigate și crimele regimului nazist”, a declarat ministrul estonian al Justiţiei, citat de ziarul Postimees.El a mai precizat că, în vreme ce crimele naziste au avut parte, după procesul de la Nuremberg, de ocondamnare legală, recunoscută la nivel internaţional, crimele regimului comunist nu au fost condamnate încă în acest mod.
Declaraţia de la Tallinn: „Victimele crimelor totalitare au dreptul la justiție”
Ȋn cadrul conferinţei internaţionale de la Tallinn a fost adoptată o declaraţie comună, semnată de miniștrii Justiţiei din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria și Georgia.„Ȋn această zi pan-Europeană de comemorare a victimelor regimului totalitar, comemorăm toate victimele acestor regimuri. Noi trebuie să luptăm împreună împotriva totalitarismului, indiferent de fundamentul său ideologic sau de formele sale de exprimare.Misiunea sistemului de învăţământ este aceea de a promova dreptatea istorică și de a oferi aceastădreptate tinerei generaţii, prin cunoștinţe adecvate despre genocidurile motivate ideologic și desprecrimele comise în trecut împotriva umanităţii, dar și despre cauzele lor.
Memoria victimelor regimurilor totalitare ne obligă să condamnăm afișarea simbolurilor regimurilor totalitare, atunci când ele servesc tentativelor de a justifica și glorifica actele acestor regimuri.Toate regimurile totalitare, precum regimul nazist și regimul comunist, au restricţionat sistematic libertăţile oamenilor și au încălcat drepturile lor, în cele mai extreme forme, prin crime motivateideologic împotriva umanităţii. Multe dintre crimele comise de regimurile totalitare au fost genociduri, prin natura lor.
Genocidul și crimele împotriva umanităţii sunt infracţiuni ce nu se prescriu.
Victimele crimelor totalitare au dreptul la justiţie. Din păcate, practica de investigare și de urmărirepenală a crimelor regimurilor comuniste a fost insuficientă și inconsistentă în multe ţări.Baza de conciliere și de construire a unui viitor este dreptatea. Ȋn competenţa instanţelor internaţionale existente nu intră investigarea crimelor comise în trecut de regimurile comuniste și nici sancţionarea celor vinovaţi de ele.
Credem că este necesar să se analizeze posibilitatea unei cooperări internaţionale, în vederea înfiinţării unei instituţii speciale, care să investigheze crimele regimurilor totalitare, inclusiv crimele regimului comunist, așa cum crimele regimului nazist au fost condamnate,iar vinovaţii au fost pedepsiţi. Este important să formăm un grup de lucru din experţi care să studieze problema.
Credem că este necesar să subliniem că accesul publicului la arhivele ce conţin informaţii desprecrimele tuturor regimurilor totalitare trebuie să fie asigurat în toate ţările. Facem un apel către guvernele tuturor ţărilor europene să ofere sprijin, atât moral, cât și material, pentru investigarea istoriei regimurilor totalitare, prevenind astfel manipularea faptelor istorice, și pentru introducerea acestor rezultate în investigaţii”.
Asociaţia 21 Decembrie 1989 cere Guvernului României să semneze Declaraţia de la Tallinn
Ministrul Justiţiei din România, Robert Cazanciuc, nu a fost prezent la conferinţa internaţională de laTallinn. România nu are nevoie de condamnarea comunismului. Mai ales într-un moment în care aici se nasc legi care condamnă, fără drept de apel, victimele regimului comunist.
După 26 de ani de la Revoluţie, avem, în sfârșit, o sentinţă, încă nedefinitivă, în primul procesul intentat unui torţionar comunist. Vișinescu, un nonagenar care,, fizic, nu va putea să execute nicimăcar un an din cei 20 primiţi. Şi contestaţi de el, în apel.
E de ajuns, pentru o ţară în care autorităţile comuniste au trimis în închisori și lagăre 2.000.000 dedeţinuţi politici? E suficientă condamnarea unui singur torţionar, pentru cei 200.000 de oameni careau murit, executaţi după o judecată sumară sau supuși unui regim de exterminare? E destul, pentru miile de nevinovaţi împușcaţi pe stradă sau deportaţi în URSS?
Ȋntr-un comunicat remis presei, Asociaţia 21 Decembrie 1989 „salută iniţiativa ministrului Justiţiei din Estonia de înfiinţare a unui tribunal internaţional pentru investigarea crimelor comunismului în cadrulConferinţe de comemorare a 76 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov” și cere Guvernului României să semneze Acordul pentru înfiinţarea acestui tribunal internaţional. „Este un act de dreptate așteptat încă din secolul trecut, zădărnicit de oficinele de propagandă filosovietice și de agenţii Moscovei din statele est-europene”, precizează Asociaţia 21 Decembrie 1989, care „cheamă societatea civilă și toate forţele politice democratice din România, din Uniunea Europeană, din Ucraina, Rep. Moldova, Serbia, Macedonia, Albania și Federaţia Rusă să susţină constituirea Tribunalului internaţional pentru investigarea crimelor comunismului.
„Asociaţia 21 Decembrie 1989 consideră că opinia publică mondială trebuie să știe despre suferinţeleprin care au trecut milioane de oameni în urmă rezultatelor crimelor nazismului și comunismului. (...)
După deciziile Curţii Europene a Drepturilor Omului în cazul dosarelor Revoluţiei și Mineriadei. careprivesc perioada infracţională Decembrie 1989 - Iunie 1990 și care a constituit începutul căderiiregimului comunist în România și, ulterior, al dezmembrării URSS, Asociaţia 21 Decembrie apreciazăcă tratamentele inumane, degradante, cruzimile și crimele comunismului pe plan internaţional trebuie să fie condamnate deopotrivă.
Asociaţia 21 Decembrie 1989 (...) susţine încheierea unui acord interstatal prin care să fie instituit untribunal internaţional care să ancheteze crimele comunismului la fel că pe acelea ale nazismului,memoria victimelor comunismului făcând necesară o asemenea abordare, iar nouă generaţie de europeni trebuie să-și asume responsabilitatea de a veghea la recunoașterea crimelor comunismului”.
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Bombă de proporții: JUSTIȚIA A SUSPENDAT LOVITURA DE STAT! Curtea de Apel a anulat hotărârea abuzivă a CCR. Turul II Înapoi

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

SISTEMUL CONTRAATACĂ: Alexandru Vasile, judecătorul curajos care a suspendat anularea alegerilor, atacat de CSM! - SOLIDARITATE! Cine este eroina Gheorghița Popescu, cea care a încercat urgentarea deciziei motivând apropierea alegerilor

Bombă cu ceas pe masa CNSAS! ”Dosarul de Securitate al președintelui CCR, Marian Enache, este la DGIA, serviciul secret al Armatei”. Paralela cu cazul Traian Băsescu, alias ”Petrov”

Viganò: Conclavul este falsificat – De aceea, viitorul Papă nu va avea autoritate
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)