ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aproximativ 8.000 de militari din Forțele Terestre Române participă la cel mai mare exercițiu multinațional desfășurat în țara noastră, Saber Guardian 17 (SG17), a informat joi Statul Major al Forțelor Terestre (SMTF). 


Potrivit unui comunicat remis Agerpres de SMTF, din cei aproximativ 8.000 de militari din forțele terestre care participă la exercițiile multinaționale din țară și străinătate, la Cincu, unde se desfășoară exercițiul Getica Saber 17, vor fi 1.700 de militari din cadrul comandamentului Diviziei 2 Infanterie „Getica„, al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor" și al Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza", împreună cu 3.300 de militari din Armenia, Croația, Statele Unite ale Americii și Ucraina.

Exercițiile cu trageri de luptă ale artileriei și ale blindatelor sunt susținute de aeronave militare aparținând Forțelor Aeriene Române și ale USAREUR. La Bordușani, pe brațul Borcea al fluviului Dunărea, unde se desfășoară exercițiul ARGEDAVA SABER 17, având ca scop creșterea interoperabilității la nivel întrunit și multinațional în cadrul acțiunilor specifice trecerii peste un curs major de apă, participă peste 1.500 de militari români și 100 de americani cu aproximativ 400 de mijloace tehnice de luptă.
 
În scenariul acțiunilor de luptă, militarii răniți vor fi evacuați la spitalele militare instalate la Mihail Kogălniceanu, unde se desfășoară exercițiul MASCAL, mai informează SMFT. De asemenea, la Smârdan se va desfășura exercițiul "scutul de foc" la care participă 400 de militari români împreună cu 30 de militari din Republica Moldova. Militarii se vor antrena în comun, în vederea realizării interoperabilității și capacității de acțiune întrunită a subunităților de artilerie terestră și mecanizate, folosind tehnici, tactici și proceduri standard NATO, specifice armelor.

La Capul Midia, la Poligonul de Trageri Sol-Aer, 25 de militari din Brigada 9 Mecanizată "Mărășești" vor participa la un exercițiu de trageri. La Râureni, Vâlcea, 400 de militari români din Brigada Multinațională Sud-Est și din Brigada 10 Geniu 'Dunărea de Jos' împreună cu 1.000 de militari americani, 130 polonezi, 150 germani, 45 olandezi, 40 macedoneni, 30 sloveni, 35 lituanieni și 10 britanici vor executa acțiuni de luptă complexe cu trecerea peste un curs de apă pe timpul nopții.

De asemenea, SMTF informează că la Babadag se antrenează 600 de militari din Brigada 9 Mecanizată în cadrul exercițiului Mărășești 17, care include trageri cu muniție reală, deplasări în câmpul tactic, precum și exersarea procedurilor de comandă și control la nivelul subunităților. În Bulgaria, la Novo Selo, 10 ofițeri din Statul Major al Forțelor Terestre fac parte din EXCON-ul MND al exercițiului Saber Guardian 17, dislocat în Centrul de Instruire al Armatei Bulgariei. În Ungaria, la Varpolata, 155 de militari din Batalionul 191 Infanterie "Colonel Radu Golescu" participă la exercițiul cu trageri de luptă Brave Warrior 17 ce se desfășoară la Hungarian Defence Forces Bakony Combat Training Center.

SMTF mai informează că militari din Forțele Terestre Române aparținând Brigăzii 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa" și din Brigada Multinațională Sud-Est au însoțit militarii americani din Regimentul 2 Cavalerie în marșul Dragoon Guardian 17, organizând împreună cu militari din Batalionul 1 CIMIC activități de relaționare cu autoritățile și comunitățile locale din Arad. SG17 este condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite în Europa și se desfășoară în perioada 11-20 iulie, pe teritoriile Bulgariei, României și Ungariei, cu participarea a 25.000 de militari, din 22 de țări aliate și partenere.